Горанов: Заемът може да се намали на 6 млрд. евро

Ивайло Анев 18 февруари 2015 в 16:18 4745 7

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Министърът на финансите Владислав Горанов

При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът, който тече в момента. Заблуждаващо е да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, който направи отчет за дейността на министерството за първите 100 дни от работата на правителството.

"Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета. 

Той посочи, че дебатите продължават в рамките на управляващо мнозинство.

"Нямам притеснение относно инструмента, който съм предложил. Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения", допълни Горанов.

По думите му, оттам нататък спекулациите от страна на опозицията, са тяхно право, но те не са здравословни за целия политически дебат и за обществото.

"Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи. Иначе тези 8 млрд. евро могат да се намалят до 6 млрд. евро, ако балансираме бюджета за 2015 година и този до 2017 година", посочи Горанов. Той подчерта, че дефицитът не е самоцел. 

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира откъде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още министърът.

По отношение на борбата с контрабандата и с опитите в приходната част на бюджетът да се затруднява, всяка сряда провеждаме срещи при министър-председателя, където всички органи се отчитат. Успяхме да постигнем нелоши резултати, които тепърва ще се виждат в приходната част на бюджета. Успяхме да заделим ресурс и за най-бедните – българските пенсионери в края на миналата година, заяви финансовият министър.

Горанов отчете, че в първите дни правителството е трябвало да се справя с "блокираните огромни парични ресурси в КТБ".

Бюджетът за 2015 г. отговаря на всички европейски изисквания, категоричен е Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews