Quantcast

Горанов: Заемът може да се намали на 6 млрд. евро

Ивайло Анев Последна промяна на 18 февруари 2015 в 16:18 4186 7

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Министърът на финансите Владислав Горанов

При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът, който тече в момента. Заблуждаващо е да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, който направи отчет за дейността на министерството за първите 100 дни от работата на правителството.

"Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета. 

Той посочи, че дебатите продължават в рамките на управляващо мнозинство.

"Нямам притеснение относно инструмента, който съм предложил. Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения", допълни Горанов.

По думите му, оттам нататък спекулациите от страна на опозицията, са тяхно право, но те не са здравословни за целия политически дебат и за обществото.

"Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи. Иначе тези 8 млрд. евро могат да се намалят до 6 млрд. евро, ако балансираме бюджета за 2015 година и този до 2017 година", посочи Горанов. Той подчерта, че дефицитът не е самоцел. 

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира откъде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още министърът.

По отношение на борбата с контрабандата и с опитите в приходната част на бюджетът да се затруднява, всяка сряда провеждаме срещи при министър-председателя, където всички органи се отчитат. Успяхме да постигнем нелоши резултати, които тепърва ще се виждат в приходната част на бюджета. Успяхме да заделим ресурс и за най-бедните – българските пенсионери в края на миналата година, заяви финансовият министър.

Горанов отчете, че в първите дни правителството е трябвало да се справя с "блокираните огромни парични ресурси в КТБ".

Бюджетът за 2015 г. отговаря на всички европейски изисквания, категоричен е Горанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 05:44

Да си гробар е диагноза!!!
--------

18.02 2015 в 20:41

Кой цъка минусчетата тук?? Някой гербер с мнение или само за спорта?? Аз гербери не виждам да дават мнения само тролски цъкат минуси без аргументи. Ама това не помага на никой българин само на слугите на Доган.

Днес аз се убедих, че задкулисието е по-живо от всякога. 16 милиарда трябва да се изтеглят прозрачно така, че и глупавите симпатизанти на герб да разберат къде отиват и онези милиарди над сумата за рефинансиране за да не ги теглим после повторно и тези от рефинансирането да не стане така, че уж сме рефинансирали нещо па то имало друго, а онова не било нужно.

18.02 2015 в 19:30

... сънува комисионни комсомолчето... при 0% лихва от ЕЦБ!тоя гъз сънува да раздели с някой (който и да е) 10% лихви... или барем 1% кеш веднага... (мама ви продажна...)

хахахахахахахахахахахаха

(истината е! че путягата ги натиска все и все по-зверски за кинти... ИнреркорупционалЪТ е това, ей! не е шега...)

хахахахахахахаха

18.02 2015 в 17:21


Слугата на Дилиян и Бочко Колесника иска да ни каже завоалирано:

От нас да мине, ще ви сложим мъничко вазелинче, та като ви “опрашваме“ да ви боли.....маааалко по-малко:(((((((

Ей, щях да забравя....О С Т А В К А...!!!!!!!

М О М Е Н Т А Л И Ч Е С К И !!!!

18.02 2015 в 17:17


>>Горанов: Заемът може да се намали на 6 млрд. евро

18.02 2015 в 17:10

12 милиарда лева пак са огромна и нелепа сума (особено като реално ще се връшат 20-30 млрд. поне), този наистина ли си мисли, че толкова елементарно ще мине номера, като се направи, че "отстъпва"?

18.02 2015 в 16:57

КОЙ бе?!?