Депутатите приеха "вноса" на боеприпаси, мораториумът още го забранява

ОFFNews 24 ноември 2015 в 13:04 1559 0

Депутатите приеха текстове, с които се позволява "вносът и износът" на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини за обучение на военните за откриването им или за унищожаването им.

Това се случи с приемането на текстове от законопроект за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси.

Приемането на тези текстове обаче не означава, че в страната ще започнат отново да се внасят касетъчни боеприпаси за утилизация, защото в момента действа мораториум, който забранява вноса на стари боеприпаси у нас от друга страна член на ЕС. Той обаче може да бъде отменен от Министерски съвет, когато правителството реши.

Депутатите имаха възможност да изключат възможността за внасяне на такива боеприпаси на законово ниво, но не приеха предложението на Димитър Байрактаров от ПФ. Той искаше думата "внос" да отпадне от текста.

„Днес трябва да помислим за националната сигурност на България. Аз ви призовавам да подкрепите това предложение, то е от полза за националната сигурност на България. Нито един текст няма в конвенциите, които да ни задължават да извършваме такъв внос“, заяви Байрактаров.

След като депутатите отхвърлиха предложението му, той заяви, че "е антинационално да превръщаме България във взривно депо“.

"Конвенцията за забрана на използването на боеприпасите не налага забрана за внос. Дали да има внос или да няма внос на такива боеприпаси конвенциите не налагат такава забрана. Няма нужда сами да си правим ограничения. Има други механизми, които позволяват да се правят", заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови