Валентин Радев: Взривът в Иганово е заради нов тип боеприпаси

OFFNews 15 април 2015 в 08:01 2457 1

Валентин Радев: Взривът в Иганово е заради нов тип боеприпаси

По-вероятната версия за взрива в Иганово е нов тип боеприпаси, които до момента във ВМЗ Сопот не са произвеждани или разснарядявани. Това е мнението на Валентин Радев - бивш заместник-министър на отбраната и специалист по взривните вещества. 

Вчера сутринта бяха взривени 500 термобалични гранати, като към момента не е ясно каква е причината за взрива. Мястото, на което са съхранявани боеприпасите, е било под контрола на прокуратурата и мястото е строго охранявано.  

Пред Нова телевизия той обясни, че термобаличните гранати не са били в хранилище а в производствено помещетие. "Оказва се, че това е ново изделие, не са тези, които се правят от години", обясни Радев, като допълни, че новото в боеприпасите е взривното вещество.

"Може би една от версиите по-скоро да става въпрос за технологична грешка заради новия тип боеприпаси. Взривното вещество е специално, не е класически тротил, то е летливо и течно. Не е ясно дали то е изпитано добре", обясни Радев. 

Той каза, че няма как боеприпас да се взриви от само себе си, но допълни, че не е задължително да има пряка човешка намеса. Според него може да се окаже, че неправилното съхранение на гранатите, може да е причина за взривяването им.

"Въпросът е защо са в цеха тези боеприпаси. Това е техническа територия. В северната част има хранилище, където при сцелиен режим се съхраняват боеприпаси. Може и неподходящите условия да са причина. Те също нарушени", коментира Радев.

Последните хора, които са влизали в цеха преди седмица, са следователи. С тях е бил началник цехът, който не е специалист по боеприса, а отговаря за труд и работна заплата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews