Депутатите приеха на първо четене закона за военното разузнаване

ОFFNews Последна промяна на 20 май 2015 в 16:13 2021 0

Народните представители приеха на първо четене законопроекта на ГЕРБ за военното разузнаване.

Текстовете бяха приети с 110 гласа "за" , 4 „против” и 5 "въздържал се".

Според записаното в законопроекта военното разузнаване ще обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на България.

В законопроекта подробно е регламентирана координацията и взаимодействието на военното разузнаване с държавни органи и институции, както и със структури на НАТО и ЕС.

Военното разузнаване ще предоставя стратегическа, оперативна и тактическа информация на разузнавателните структури на НАТО и ЕС, както и на разузнавателните органи на държавите-членки и на партньорски служби.

Според приетия днес законопроект директорът на службата се назначава за срок от 5 години с президентски указ по предложение на правителството. Той може да бъде военен или цивилен, но не бива да членува в политическа партия.

Освен това шефът на службата трябва да бъде назначен с указ на президента по предложение на Министерски съвет. Само преди ден военният министър Николай Ненчев назначи Йордан Бакалов именно за шеф на Служба "Военна информация". 

Не е ясно дали ако тази част от проекта остане непроменена между първо и второ четене ще се наложи Бакалов да бъде преназначен на поста си. 

Именно назначаването на Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване пред приемането на закона за него предизвика най-много спорове по време на обсъжданията на закона.

В пленарна зала Ангел Найденов от БСП заяви, че това е чиста провокация от страна на военния министър и подчерта, че назначението е чисто политическо. Според него Бакалов не отговаря на три от изискванията, които предвижда закона за заемане на подобна длъжност. 

Мартин Димитров от РБ пък определи Бакалов като "добър професионалист".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !