Депутатите гласуват утре президентски вот на 14 ноември, ГЕРБ и БСП искат да е на 7-ми

OFFNews 01 септември 2021 в 15:41 3840 0

Депутатите ще гласуват утре предложение президентските избори да бъдат на 14 ноември. Проектът за решение ще бъде внесен днес. Дали ще бъде подкрепен в зала е отделен въпрос, заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

ГЕРБ и БСП обаче искат датата да е 7 ноември. Има спор. Ако на 14-и е първият тур, а на 21-и - вторият, дали конституцията определя като краен срок за избора на президент провеждането на избора или обявяването на резултатите от ЦИК? Крайният срок за избор на президент е 21 ноември. За да сме сигурни, че няма да има конституционен проблем с датата, е по-добре вотът да е на 7 ноември, обясни Георги Свиленски от БСП. 

Мнозинството решава, но ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори. Държим изборите - президентски и парламентарни - да бъдат на една и съща дата. Считаме, че иначе много би спаднала избирателната активност, особено на фона на поредната епидемичната вълна, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Зам.-председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов се обяви за 14 ноември като дата за президентски избори и отделно провеждане на парламентарните, съобщи БНР. Той обясни, че така парламентът ще може да работи още седмица или две повече. 

От ДПС ще се съобразят с решението на президента и нямат предпочитание. Зам.-председателят на ПГ Хамид Хамид заяви, че ще се присъединят към другите парламентарни групи, ако има общ проект за решение на коя дата да е вотът за президент. 

Според председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов "трябва да се види колко живот има НС и да се получат уверения от ЦИК за технологичните възможности да се организират изборите". 

Решението ще се вземе с гласуване в пленарна зала утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови