Кунева: 500 години сме били не под друго, а под робство

ОFFNews Последна промяна на 05 февруари 2016 в 21:35 24764 27

Новият министър на образованието на България Меглена Кунева заяви пред "Панорама" на БНТ, че България е била 500 години под турско робство и че на 3 март се празнува Освобождението ни от турско робство.

Коментарът ѝ дойде във връзка със спора сред историци и граждани относно робство, съжителство или иго е било османското присъствие на Балканите и конкретно в България в периода от 500 години преди 1878 г. Според нея трябва да се коментира и какво се е случвало през този период с нацията ни, душите ни, търпението ни, опитите ни да се освободим и т.н.

Тя посочи, че свободата се изразява и в това да изкажеш мнението си без проблем.

Темата бе повдигната заради проекта на нова програма по история за VI клас на МОН, в която периодът не бе определен като османско робство или османско владичество. В нея се говореше за "съжителство" и "османска власт". Едно единствено изречение насочваше вниманието към това, че въпросното съжителство между българи и турци не е било доброволно - в него се споменаваха съпротивителните движения срещу османската власт. 

Програмата предизвика полемика, в резултат на която премиерът Борисов поиска оставката на предшественика на Кунева проф. Тодор Танев.

Кунева направи връзка и с другия си ресор, като подчерта, че в днешно време робството все още се среща, тъй като трафикът на хора е нещо ужасяващо и реално.

Реформаторката освен това разясни, че думата "съжителство" е била само предложение, публикувано на сайта на МОН, което е щяло да бъде обсъдено, преди да бъде въведено в училище, ако изобщо се е стигнело дотам. 

Според нея традициите в образованието ни и реформите не си противоречат, ами трябва да се развиват заедно. Децата трябва освен да учат традиционна българска литература, и да владеят повече езици и компютърни дисциплини.

Кунева коментира и статията на немското издание "Шпигел", в която се посочва, че Делян Пеевски е айсберг на корупцията в България. Министърката отговори, че всеки един човек, независимо дали е богат, беден или влиятелен, трябва да бъде подлаган на проверки, които да докажат неговата вина или невинност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 17:20

Няма как да бъде съпоставена цяла поробена държава с няколко милиона жители с имението на някой робовладелец. Затова класическото определение за роб не важи в случая.
Фактът, че живота на всеки един българин е принадлежал на султана, за съжителство ли ви говори? Дееба и НПО надупеняците третополови!

10.02 2016 в 13:43

Робът е собственост на друг човек и няма никакви права - нито къде да ходи, да има собственост, да се учи, да работи каквото желае, и може да бъде продаден като стока.

България е била завладяна страна и провинция в Осм.империя.
Но Българите НЕ сме били роби никога.
Моят пра-дядо (българин и християнин) е имал и земя и богатство през онези времена и е пътувал по целия свят без проблем.
Аз не се напъвам да съм внук на роби. Шом Кунева и харесва - ами браво на нея.

07.02 2016 в 08:37

А 45 години сме мирно съжителствали под руско робство.

06.02 2016 в 17:06

Е значи "реформаторката" е против реформите. Поредният абсурд и цирк.

06.02 2016 в 13:37

#кунева #пръмова #неграмотна #глупава #нахална #нещастна

06.02 2016 в 13:32

"Петстотин години са прекалено дълъг период за да могат да се определят с една дума...

...Затова най-подходящата дума е Зависимост."МУНЬО КАКВО СЕ ОПИТВАШ ДА КАЖЕШ?!
Че си ПРОЗД?
Нас жокер ни не требе! Ние това го си го знаем.
Тъпак!

06.02 2016 в 13:09

Вазов го е написал-ИГОТО, какво се упражняват не знам!

06.02 2016 в 12:23

Каква ирония на съдбата, как така се случва, че просветата и културата се управляват все от андрешковци, прости, полуграмотни, селски тарикати, е, за бонус може и алкохолици. Да ме прощават останалите управници и те не са по стока, ама тия сега са на мушката та затова, а иначе цялата кохорта около тиквоций велики - простака на републиката е на висота, това ясно се видя и в Лондон, какви нелепи въпроси и какви изчерпателни и съдържателни отговори, чудо на глупостта и простотията на първиО, ненадминато до сега чудо. Другарке кунева-пръмова, хлевоуста, червена пачавро, "500 години сме били не под друго, а под робство", под ТУРСКО робство другарке, след това над 70 години и до сега под КОМУНИСТИЧЕСКО робство и най-вече през цялото време простата, робска рая е била под робството на продажността, предателството, простотията и глупостта, класически пример за което е твоето присъствие във властта!

06.02 2016 в 12:07

на това му се казва ГЪШИ МОЗЪК.

06.02 2016 в 11:40

След тази категорична констатация на новата министърка - пенкилер за всичко в тази държава, ще заспя спокоен за бъдещето на българското образование. Осанна! Радвам се и за всички в България, които от седмици наред с патриотичен блясък в очите джвакат подхвърлената от властта измислена тема. Дерзай българино. Гледай твърдо в миналото с широко затворени очи за ежеминутната свирепа наглост на политико олигархичната шайка.Те това и искат.