Денков зове за край на протестите: Рискуваме загуба на милиарди левове

OFFNews 29 септември 2023 в 17:48 6853 2

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в това, което ще кажа сега. Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях, и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е утре, събота, 30 септември.

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг след края на днешното извънредно правителствено заседание. Денков представи териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил, които бяха приети от Министерския съвет днес.

Топлоелектрическите централи ще продължат да работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Някои от тях ще отпаднат от енергийната система просто защото ще станат икономически неизгодни. Затова правителството създава предприятие, чиято задача е да превърне освободените от мините територии в индустриални зони, подходящи за друга икономическа дейност. Това предприятие ще работи в сътрудничество и координация с мините. То ще осигури нови работни места за хора с необходимата квалификация в същия регион. В същото време ще подготви терени за привличане на инвестиции отвън, които също ще имат нужда от работна ръка. Вече има инвеститори, които са заявили интерес и искат да започнат да работят в този регион, обясни Денков.

След разговори с президентите на двата най-големи синдиката в България – КНСБ и КТ „Подкрепа“, днес са договорени също сериозни социални пакети за хората, които желаят да напуснат енергийния сектор. „Навсякъде в Европа стандартните социални пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат за до 36 месеца. Това означава, че един работник би могъл да получи между 140 000 и 150 000 лв.“, каза министърът на финансите Асен Василев.

Изпращането на документите в Брюксел не слага край на процеса. „Тепърва предстоят преговори с ЕК, които трябва да завършат в края на ноември т.г. Паралелно с тях ще продължат и разговорите със социалните партньори, така че да има ясен национален план за прехода с предвиден бюджет и различни източници на финансиране. През декември т.г. трябва да се произнесат всички държави членки на ЕС. Ако някоя от тях не се съгласи с нашите предложения, България ще изгуби 1,4 млрд. лв., предвидени за тези три региона, и последствията за тях ще бъдат изключително тежки“, обясни министър-председателят.

Ако утре правителството не изпрати териториалните планове за въглищните региони в Брюксел, тя излага на риск не само парите за Стара Загора, Перник и Кюстендил, а още около 3 млрд. лв. по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., което ще ощети всички региони в България. Никой не може да си позволи да рискува тези средства, заяви Денков.

„Всичко, което правим, е най-доброто възможно за хората във въглищните региони и за страната като цяло“, подчерта той.

Премиерът призова всички протестиращи да прекратят протестите и чрез свои представители да се включат в процеса на преговори за конкретните стъпки на прехода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

310

2

Far Rider

30.09 2023 в 08:52

Денкоглу пак извади голям и мек. Ако не искаш протести - не говори глупости. До тук няма нещо което да е казал и след това да не е направил обратното. Нарече справедливо зърнарите "терористи" и им даде нашите пари за да си купят нови Майбах и Ламборгини! Няма да се връщам назад във времето. Сигурен съм, че ще има още доста такива изхвърляния.

1000

1

Кок

29.09 2023 в 22:57

Академик Денков е100%прав.Приблемът е че Радев и сие изпълняват поръчки от Москва /,вероятно за много пари/Тъи че даже тези протести да спрат ще подбудят други.Те са национални предатели..Търсят начин да ни извадят от Европа и присъединят към Москва какво ще стане-веднага воини казарми запаси затворени граници нищета и олигарси беднотия.