Денков за Пеевски и Магнитски: Лепенето на етикети не помага

Сарафов няма причина да подава оставка, заяви премиерът

Ружа Райчева 01 март 2024 в 12:14 1573 0

Никлай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Никлай Денков

Попитан какво е отношението му към наложените от американското правителство санкции върху председателя на ДПС Делян Пеевски, премиерът Николай Денков заяви, че е истински проблем, че правосъдната система не работи, но "лепенето на етикети не помага". 

На брифинг в Народното събрание премиерът каза, че се полагат усилия правосъдната система да се изчисти от дълбоките проблеми, станали още по-очевидни през последните седмици покрай убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.  

"Който е нарушил закона, трябва да си получи съответното възмездие от институциите. Лепенето на етикети - този е такъв и този е друг, може да помага в политически спорове, но не води до реални резултати", заяви министър-председателят. 

Попитан каква е позицията му относно фигурата на изпълняващия функциите Борислав Сарафов и връзката му с Петьо Еврото, Денков каза, че Сарафов няма причина да подава оставка:

"През последните седмици не съм участвал в такова обсъждане в "Продължаваме промяната", така че не искам да давам мнение. След като вземем решение на лидерско ниво, тогава може да кажем."

Той призова за търпение в преговорите около предстоящата ротация на кабинета. По думите му сега предстоят важни разговори, в които ще се  прецизират текстовете по коалиционното споразумение. "Това ще отнеме време, така че имайте търпение, текат преговори", заяви Денков.

Николай Денков заяви, че е готов със собствената си оценка на министри вече от месец, но че разговора му с външния министър и вицепремиер Мария Габриел за това кои да останат в кабинета след ротацията предстои. 

"Няма нищо драматично, диалогът ни с г-жа Габриел е добър от много време", увери Николай Денков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика