Денков: Напрежението около доставките на оръжия за Украйна се базира на ''смесването'' на украинския и българския списък

Кристина Минчева 07 юли 2023 в 11:52 3237 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Премиерът Николай Денков

Напрежението около доставките на оръжия за Украйна се базира на „смесването“ на списъка на Зеленски с необходимата помощ и списъка с военната помощ, която може да предостави България, а той не отговаря на списъка на украинския президент. Това обясни премиерът Николай Денков в кулоарите на парламента.

Той увери, че военните ще прецeнят какво може да се изпрати, без да бъде застрашена сигурността на България.

„Това не е въпрос, който се обсъжда така пред медиите. Това е военна тайна“, каза Денков, отказвайки да коментира с подробности какво точно ще се изпрати в Украйна.

Министър-председателят припомни, че има муниции, които са със срок от една до две години и е по-добре да бъдат от нечия полза, отколкото държавата да плати хиляди левове за тяхното унищожаване.

„Ако ги предоставим, заводите ще могат да запълнят складовете с ново производство. Военните си правят справки какво е необходимо, какво може да се освободи и какви са сроковете за замяна на мунициите“, каза още академик Денков.

Той успокои, че  държавата ни със сигурност не може да предостави ПВО системи, защото това ще оголи небето на България.

Премиерът коментира и продажбата на оборудването от АЕЦ „Белене“ като каза, че то трябва да мине през технически преглед и икономически анализ - кой по какъв начин ще плати и в каква времева рамка.

„Ние сме заинтересовани да си сътрудничим с Украйна в развитието на енергийните системи“, каза Денков, след което направи лапсус с думите „Имаме дългосрочен интерес да си сътрудничим с Русия“, но уточни, че такова сътрудничество не е възможно при тези условия и е искал да каже, че "имаме интерес да си сътрудничим дългосрочно с Украйна".

Премиерът съобщи, че в момента тече подготовката на трети пакет за военна помощ за Украйна и от втория пакет, изготвен от служебното правителство, все още се изпращат материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика