Демократична България призова: Нито лев държавно подпомагане за офшорки

OFFNews 22 април 2020 в 17:00 11045 8

Демократична България призова да не се дава държавна помощ за подпомагане на фирми, засегнати от кризата, които са регистрирани в офшорни зони. Няколко държави в ЕС вероятно няма да дават помощи на такива компания, като до сега това е официална държавна политика на Дания и Полша

“Българският бизнес преживява тежка криза с неизвестни засега измерения. Ние призоваваме за много по-ефективни мерки и истинско подпомагане на българския бизнес, но с едно важно първоначално условие: стриктно спазване на принципите на прозрачност и почтеност”, се казва в позицията на обединението.

Това би трябвало да изключи две категории икономически субекти – тези с неизвестен краен собственик и тези, които умишлено не плащат данъци в България.

“Досега правителството на Борисов не е показало, че приема тези принципи. Напротив, действа се систематично в полза на концесионери с неизвестни собственици (казусът „Юлен“), приватизират се държавни холдинги на фирми с неясен собственик (случаят „Булгартабак“), а държавната Българска банка за развитие (ББР) кредитира точно такива фирми с деветцифрени суми", се казва в позицията .

"Смятаме това за недопустимо спрямо коректните български данъкоплатци. Настояваме фирми с неизвестен краен собственик, регистрирани в държави от списъка за наблюдение на ЕС , да бъдат изключени от бенефициентите на преференциални заеми от ББР и всякакви други схеми за подпомагане в бъдеще. Същото да се отнася и за фирми, чиито крайни собственици са едностранно декларирани, но не могат да бъдат проверени в публичен регистър.

Освен това призоваваме от програмите за финансово подпомагане да бъдат изключени фирми с установено избягване на данъчно облагане в страната или злоупотреба със средства от европейските фондове.", пишат от Демократична България.

"Уважаеми господа министри, г-н премиер Борисов,

Ние от Демократична България сме на страната на почтения бизнес, който работи коректно, плаща данъци в България и не крие собственост. Вие на чия страна сте?", завършва позицията на опозиционното обединение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

8

Jinx

24.04 2020 в 14:24

ДБ пак спекулират, тия пари са за българските граждани. Дават се на фирмите, но целево, за заплати...

12860

7

newfoundland

24.04 2020 в 08:23

Поредното разводняване на дебата за икономическите мерки и вероятно с цел отклоняване на вниманието от проблемите на лидера на Да, България с правосъдието.

11920

6

Buriata

23.04 2020 в 20:39

Може би папата трябва да дойде и да им го обясни на Демократична България, че пари на офшорки няма да се дават. Всички мерки са насочени към бг фирмите.

4000

5

Liuba

23.04 2020 в 13:52

А тези от "Демократична България" в качеството си на какви ще казват при кого да отива държавното подпомагане. Нали хората вече си казах мнението за тях: не ги искат в парламента, така че най-добре да не се обаждат.

4006

4

Kongoto

23.04 2020 в 12:24

Абе на тия само пари и левове им в устата.. и все правят сметки на държавата.

6589

3

stanimir_13

22.04 2020 в 17:41

Логично. Зад офшорките стоят управляващите в сянка. Чичкопаричковците на наш гръб. Тези, които подмениха демокрацията с плутокрация. Нормално е мормални демократи да искат нормални неща. Само дето в обществп от луди, нормалния изглежда луд.

3900

2

Billy111

22.04 2020 в 17:30

Всеки божи ден само за пари ни говорят как трябва да се подпомага бизнеса, пък после не трябва. Най-добре ще бъде да дадат списък с близките до тях фирми -над някои от тях всички знаем, че има запор и сега имат нужда от помощ и да спрат да ни занимават всекидневно с глупавите си позиции.

4000

1

DepecheMode

22.04 2020 в 17:13

Тия ДБ са последна дупка на кавала, кво се изказват за щяло и нещяло. Виждаме ги колко струват на избори - едно голямо нищо.