Дебатът за повече НАТО в Черно море е "свръхдраматизация" според Митов

OFFNews 18 юни 2016 в 13:22 4767 9

Дебатът за повече НАТО в Черно море е

България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов.

По думите му това се случва и в момента, а страната ни не е поемала ангажимент да участва във всякакъв тип регионални формати. Той посочи, че в рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засиленото присъствие в Черноморския басейн. Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации, каза Даниел Митов. Затова трябва да дедраматизираме този разговор и той да стане рационален, какъвто е бил и до момента, добави министърът.

Даниел Митов заяви, че след анексията на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата среда и политическата среда са се променили изключително много и НАТО като отбранителен съюз има своите задължения да осигури възможности за сдържане на силите от другата страна. Той добави, че това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което българското правителство е длъжно да отчита. Затова нашият разговор продължава в рамките на НАТО с нашите партньори, посочи министър Митов.

Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през нея, допълни Даниел Митов. Той посочи, че никой няма намерение да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това трябва да се прави разумно, умерено и да има една политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готово да защити всеки свой съюзник, каза министърът.

Той добави, че диалогът с турските власти по въпроса с бежанците продължава и се надява, че напрежението и натискът по нашите граници няма да нараства, но трябва да се вземат съответните мерки. Аз ненапразно съм призовавал за план Б, посочи Митов. Вече сме отправили искане за извънредна точка на Съвета по външни работи, който да засяга именно този въпрос - изпълнението на споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, каза министърът. По думите му този дебат ще трябва да се състои и да се каже какво ще правим, ако се озовем в ситуация споразумението да не се изпълнява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12447

8

LDK

19.06 2016 в 07:33

Харченето на милиони, за да показваме мускули, които нямаме и да се заяждаме с Русия е свръхнедомислица.

И не, България никога не е била за повече присъствие на НАТО в Черно Море. Продажните държавници са тези, които подкрепят идеята.

13340

7

Blagodatka Dushanova

18.06 2016 в 19:53

Когато "ШЕФА"сгафи ,Даниел Митов трябва да ГО преведе на дипломатичен език.Чудно ми е ,че все пак успява да потуши напрежението от глупостите на "ШЕФА"...

12017

6

Кулин бан

18.06 2016 в 18:21

Каква е тая пропаганда, задвижила дебилите на картинката?

https://pbs.twimg.com/media/ClPFcTYWAAAsy6a.jpg

12017

4

Кулин бан

18.06 2016 в 17:03

че Русия с това оръжие не е е опасна, не ка чете история: 1881, 1885, 1916, 1944.

12017

3

Кулин бан

18.06 2016 в 17:02

Съвсем точно говори Даниел Митов.

Дипломацията на Борисов беше едно паническо говорене по медиите.

А който си мисли,

77927

2

El Commandante

18.06 2016 в 14:38

Къдравата Сю и Перукеро влизат в една аптека....