ДБ предлагат със закон да се отнеме Росенец от ''Лукойл''

OFFNews 07 януари 2023 в 13:04 3523 5

Снимка Wikimapia

"Демократична България" внесоха законопроект в деловодството парламента, с който нефтеният пристанищен терминал "Росенец" се отнема от "Лукойл" и се връща на държавата, съобщиха от пресцентъра на формацията. 

В мотивите на законопроекта пише, че месец след влизането на закона в сила правителството трябва да прекрати концесията на терминала.

Това може да стане с промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесени от народните представители Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров.

С него се създават разпоредби, с които се налага забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват, пишат от "Демократична България".

В началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призовава от името на коалицията служебното правителство да използва санкциите срещу Руската федерация за преразглеждане на концесията за нефтопристанище "Росенец" край Бургас, дадена на "Лукойл".

Той обяви също, че формацията му ще продължава да работи за възстановяване на икономическия суверенитет по отношение на суровия петрол, а от там и за сваляне на цените на горивата, както и за политики на устойчив икономически растеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

4

Ама за сараите на Доган вече нищо не казва :), а това му беше ПР акцията подарък от американците. А летище София дадено за 1 евро и без да плащаконцесия с десетилетия?!

1005

2

Mariana Lazova

07.01 2023 в 15:21

Bravo DB!

22548

1

dolivo

07.01 2023 в 15:21

браво, ама надали

то освен наркотици, кой знае какво друго минава оттам