Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

ДБ поиска лустрация, пари за отбрана и по-малко руснаци в посолството

Йорданка Веселинова Последна промяна на 13 май 2022 в 10:52 2835 4

Снимка Архив - БТА

В декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов предложи девет приоритета, които да променят управленския курс.

Иванов смята, че е време правителството да вземе решителни стъпки и реални политики, които да бъдат обезпечени и в актуализацията на бюджета, планирана за юни. Изказването му е продължение на вдигнатия "червен флаг" от ДБ по повод решението за военно-техническа помощ. Преди няколко дни Иванов обяви, че коалицията не функционира правилно и са нужни промени и по-решителни действия. Днес той предложи и конкретни мерки. 

Той заяви, че 24 февруари трябва да е урок за българската политика. По думите му приоритетите за управление трябва да се преориентират към новите международни предизвикателства. Той призова за смяна на подхода за премахване на руското влияние в страната. Иванов очерта и няколко сфери, в които трябва да се осъществи този процес:

Сигурност - Повишаване на капацитета на службите за сигурност срещу руското влияние и дезинформация. Повишаване на капацитета на службите за контраразузнаване и борба с дезинформацията, както засилване на парламентарния контрол върху службите. От групата предлагат още лустрация чрез прилагане на програма за проверка на служителите на специалните служби за интегритет и лоялност към българската държава.

Отбрана - Програма за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника, програма за ускорено придобиване на техника, както и над 2% от БВП да бъде отделено за отбрана през 2023 г. и повишаване на заплатите в сектора. От ДБ настояват за военно присъствие в България, както и на морски сили във Варна.

Дипломатични отношения  - Пропорционално разпределение на българската мисия в Москва и руската в София. Парламентарната група настоява това да се случи най-късно до края на 2023 г.

Енергетика - нулева зависимост от Русия, независимост от руския нефт, доставка на суровини, които не идват от Русия, алтернативни доставки на гориво за АЕЦ "Козлодуй." ДБ предлага още дължавата да избере нов представител в "Лукойл" на конкурсен принцип, подготовка за поемане на всички активи на "Лукойл" на територията на България.

Санкции - изработка на български пакет от санкции за Русия - замразяване на активи и поемане на активи на Руската федерация и санкционирани лица, инструментариум за проследяване на финансови потоци от руски източници към медии и политически или обществени лица, включително и с възможност за спирането им. Възможност за поемане на контрола над стратегически обекти, свързани с руски лица.

Икономика - мерки за подкрепа за засегнатите от мерките.

Правосъдие - Ускорена реформа на КПКОНПИ, реформа на ВСС и прокуратурата, 

Медии и обществен живот - Противодействие на руската пропаганда, фалшиви новини и други форми на хибридно въздействие в медиите, социалните мрежи и обществения живот, забрана за използване на символите на "путинския режим" и руската агресия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

4

швейк

13.05 2022 в 12:48

То късно вече за лустрация, освен ако не включат и родителите им. Ама защо само в един сектор? Лустрирайте навсякъде - министерства, парламент, училища, общини, медии ...

4404

3

Име на профила

13.05 2022 в 11:53

Съгласен съм, на мода са. Затова такива като мен им държат сметка и като не са прави.

Това е проблема на нашето общество - иска нещата да са черно-бели, прости за разбиране. Левски или ЦСКА, няма средно положение. Уви, реалният живот не е такъв.

Това, че стават безчинства в Украйна е факт, и ние имаме морален дълг да помагаме, както и рационал да се въоръжим. Добре.

Ама да не забравяме защо имаше две години протести, и как на практика почти нищо не се е променило. Аз давам шанс на новото правителство, не им е лесно, ама май се правят на приятно разсеяни - Гешев е там, ВСС пазят кактоп него, така и най-големите престъпници, гроб още държи до голяма степен чиновниците, баце е на свобода, мижитурки като горанов са на свобода, изобщо: промяна, йок.

За това трябва да им се държи сметка, а не дали тоя е мравояд, или оня - канадец.

4404

1

Име на профила

13.05 2022 в 11:23

Как така ВСС споменато помежду другото накрая? За нас е много по-важно да заимаме нормален съд и прокуратура, отколкото оръжие и агенти в русия.