ДБ иска да изработи рамка за участие на президента във форуми на върха

OFFNews 22 април 2021 в 10:33 2201 0

Велизар Шаламанов

Парламентът да приеме ясна политическа рамка, която да се спазва при участие на делегации, водени от президента или от служебен министър при форуми на НАТО и други международни срещи на върха. Това предложи Велизар Шаламанов в декларация от името на Демократична България.

Сред тези важни предстоящи форуми е срещата на върха на НАТО и "Три морета", която ще се проведе в България, както и за поемане на председателството на процеса на срещи на министрите на отбраната в Югоизточна Европа.

Шаламанов каза, че в месеците, които предстоят, ще има важни срещи на НАТО, а тази във формата "Три морета" определи като мини план Маршъл за Източна Европа.

Тъй като не е ясно какво правителство ще има и дали то няма да е служебно, а парламентът може да е разпуснат, Народното събрание трябва да даде рамката на българската позиция.

От Демократична България започват консултации с директори на дирекции в министерствата на външните работи и на отбраната и с посланика ни в НАТО за подготовка на подготвените позиции. След това ще изработят позиция, която да предложат на парламента за гласуване.

Шаламанов изрази силна загриженост на коалицията си от разполагането на руски военни сили по границите с Украйна. “Загрижени сме, че тези действия се извършват без предварителна нотификация. Призоваваме правителството да работи двустранно с цел Русия да сложи край на тези действия и подкрепяме запазването на териториалната цялост на Украйна", заяви Шаламанов.

От ДБ настояват премиерът да представи в парламента своята оценка за шпионския скандал и мрежата на влияние на Русия в органите на изпълнителната власт и парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!