Държавата платила 20 000 паунда за изложба на Вежди Рашидов в Лондон

OFFNews 06 август 2018 в 14:19 14368 3

20 340 британски лири са били платени от държавната хазна за изложба в Лондон на депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Парите са дадени, за да може Рашидов да изложи свои рисунки и скулптури в лондонската галерия "Галиарди", става ясно от отговор на министъра на културата Боил Банов на парламентарно питане на Стоян Мирчев от БСП, пише в. Сега.

Причината за разхода е, че изложбата е била част от официалната програма на българското европредседателство.

Според Банов инициативата за изложбата била на "Галиарди", а съорганизатор е Българският културен институт в Лондон. "Високото ниво на събитието допринася за популяризиране и повишаване на имиджа на българската култура във Великобритания, поради което изложбата е включена в официалната програма на европредседателството", посочва министърът.

По негови думи лондонската галерия се е задължила да организира и да бъде домакин на откриването на изложбата на 10 юли, да предостави безвъзмездно своите зали за целия ѝ период до 21 юли, както и кураторските услуги за подготовката на събитието, включително изготвяне на "мейлинг лист, включващ известни представители на арт средите и представители на елита на английското общество". 

Българският културен институт е поел останалите разходи по рекламата на изложбата - отпечатване на покани, дизайн на каталог за публикуване от Международната конфедерация на арт критиците, принтиране на пет каталога с твърди корици за откриването на изложбата. Институтът е платил и за коктейла при откриването.

Посолството ни в Лондон също е подкрепило изложбата, признава външният министър Екатерина закариева. То е оказало "съдействие за популяризиране и привличане на голям брой гости и участници при официалното откриване". Захариева посочва още, че "пропагандирането на постиженията на българските творци" е сред функциите ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

3

Новак

06.08 2018 в 17:05

Найс, а? Мисия Лондон 2.

12415

2

senester

06.08 2018 в 15:47

Че кой друг е луд да даде толкова пари за глупости,освен държавата

12329

1

Шопа

06.08 2018 в 15:18

Наистина без коментар....