''Държавата е осигурила пари за ремонт в Карловско, но трябват проекти. Не може да стане с магическа пръчка''

OFFNews 27 януари 2023 в 15:30 967 1

Снимка Камара на строителите в България-Архив

Всички щети са на общинска територия, държавата е осигурила пари. За да построи кмета инфраструктурата, трябват проекти. Кметът очаква края на февруари едната група проекти да са готови, март - другата. Така че, за съжаление, не може да стане с магическа пръчка.

Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, който е на посещение в Карловско заедно с министъра на земеделието Явор Гечев и министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. 

"Очакваме кметът (на Карлово - бел. ред.) да се справи и да може с тези пари да инвестира в инфраструктурата. Ако проектите бъдат завършени в рамките на февруари-март, е добър сезон за строителство, така че се надяваме оттук нататък всичко да е така, както е планувано", допълни Шишков.

По думите му е по-добре да имаме проекти, да имаме качество, отколкото някой сега да започне да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено.

"Дали тази инфраструктура ще бъде възстановена сега или след три месеца, това не води до проблем, който по някакъв начин да застрашава хората", категоричен е Шишков. Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от парламента, а не служебният кабинет, заяви още той. 

Шишков коментира още, че държавата е дала пари, но стопанин е общината. Според него изграждането на новата инфраструктура ще е значително по-добра от старата. 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че за повечето проекти януари, февруари и март общината е на етап избор на проектант. Строителството може да започне най-рано през април.

"Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш: "Почвай да работиш". Дори да имаш пари", каза ще Кабаиванов.

Според него това, че "някои хора не са разбрали правилно, или са разбрали, но умишлено нагнетяват положението, е заради предстоящите местни избори".

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е изпратила екипи, които обикалят по притоците на реката, които ще дежурят, докато се вдигне частичното бедствено положение.

"Информацията ще бъде свеждана в бърз порядък, за да се избегнат лоши събития.  Тъй като НИМХ е част от МОСВ, на страницата ще тече актуална справка. Очакванията за валежите са минимални, всяка една от станциите следи количеството на водите", допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови