30 семейства от пострадалите в Карловско ще живеят във фургони

OFFNews 23 септември 2022 в 21:22 1778 1

наводнение

Снимка БНТ

Село Богдан бе откъснато от света заради наводненията.

30 семейства от трите села в Карловско, пострадали от наводненията в началото на септември, са поискали да бъдат настанени във фургони. Първите от тях обаче ще пристигнат след изборите. Държавата разполага с 46 напълно оборудвани временни жилища, съобщи Нова тв.

Най-много желаещи да се настанят във фургони има в с. Богдан - 26 семейства. Селото бе откъснато от света заради тежките наводнение и проливните дъждове в началото на месеца.

Вариантът временните жилища да бъдат поставени в дворовете на къщите е отхвърлен. Те ще бъдат на едно място в селото, за да се улесни захранването с ток и вода и да им се осигури канализация.

"Фургоните са абсолютно годни за живот. Тези малките фургони са 3 на 6 метра, височина 240, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, т.е. баня с тоалетна, и спалня. Така че нека никой не се притеснява, че ние настаняваме хората едва и не в някакви железни бараки и няма грижа за тях", коментира областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Обследването на къщите в Богдан установи, че две от тях трябва да бъдат съборени, а шест - спешно укрепени. За техния ремонт парите ще бъдат осигурени от държавата.

Служебният аграрен министър Явор Гечев призна, че са открити нарушения при извършването на сечта в гората над Богдан, което експерти смятат, че е една от причините за наводненията.

"Хваната ти са редица несъответствия по отношение на непочистени сечища, неправилно съхранение временно на дървесина дори по отношение на интензивността на сечищата. Един компонент още не ни е известен - болестите, заради които е извършена сеч", каза Явор Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

860

1

Constanza

23.09 2022 в 22:35

Сега ще се открие, че дърветата всъщност са били много болни и затова е била сечта, не за друго. И виновни няма да има. Всичко ще се плати от държавния бюджет, т.е. от парите на данъкоплатците, а дървената мафия ще продължи да сече.