Удължиха срока за лихвоточките и за новото облагане на земеделците

Нели Чолашка 20 ноември 2013 в 10:27 2143 0

Пари: Снимка: sxc.hu
Пари: Снимка: sxc.hu

Депутатите удължиха срока, в който хората с лихвоточки трябва да купят жилище или да започнат строеж, до края на ноември 2016 г. и срока, в който се въвежда обратното начисляване на ДДС.

И двете промени бяха направени със Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогов, като Данъчно-процесуалния кодекс (ДОПК) беше променен за трети път за един месец с преходните и заключителните текстове.

Удължаването на срока за използване на лихвоточките засяга близо 60 000 са гражданите, които разчитат на поредна отсрочка за осребряване на лихвоточките им.

На 21 ноември тази година изтичаше 3-годишният срок, в който хората, попаднали в т.нар. окончателни списъци, трябваше да купят жилище или да започнат строеж, за да имат право да осребрят лихвоточките си.

Държавата трябва да се разплати с тях до 31 декември 2019 г.

Обратното начисляване на ДДС за земеделските производители пък трябваше да влезе в сила от 1 декември тази година с цел пресичане на данъчните измами.

Земеделците обаче са протестирали и затова новите правила за тяхното данъчно облагане са отлагат за януари 2014 г.

Разбирам, че сте се споразумели със земеделците, но по този начин бюджетът ще бъде ощетен с 400 млн. лв., обяви Десислава Танева от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови