"Дългът не е някакво своеволие на Горанов"

Нели Чолашка Последна промяна на 20 февруари 2015 в 13:31 4416 9

Владислав Горанов, министър на финансите.

Дългът не е някакво своеволие на Горанов, обяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента преди да влезе на контрол.

Той обяви, че не е склонен на никакви отстъпки от поисканите 16 млрд. лв. нов дълг, които скараха ГЕРБ и другите партии, подкрепящи правителството, и предизвикаха остри нападки от страна на опозицията, дори обвинения в корупция на ниво международни банки.

"Искането е стъпило на анализ, не на Владислав Горанов, а на една държавна машина, наречена Министерство на финансите, това са реалностите", коментира финансовият министър.

На въпрос дали все пак може да се намали дълга до 12 млрд. лв., както спомена през седмицата, той уточни, че това е възможно, ако не се трупа дефицит.

"Докато има дефицит, ще я има и темата за дълга. нека си говорим за темата, че харчим повече, отколкото изкарваме. Обществото трябва да разбере, че то трябва да харчи, колкото изкарва или ще задлъжнява", уточни Горанов.

Той даде пример с дефицит в семейния бюджет - семейството може да го покрие или с продажба на имущество (приватизация), или със заем (дълг).

Владислав Горанов се оплака, че вече не знае как да води диалог с партньорските партии, след като те имат едно виждане за разходите, второ - за дефицита и трето - за дълга. Дебатът по тези теми е един, уточни той.

Финансовият министър нарече глупав въпроса дали има трус в управляващата коалиция заради дълга. „Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас или те са по-трудни технологични и трябва повече време“, каза той.

Горанов припомни обаче, че управлението носи и позитиви, и негативи, а ГЕРБ няма да допуснат да носят сами негативите.

„Възможно е“, отвърна той на въпроса дали не е натрупал излишно самочувствие. Горанов обясни, че заради много работа, която се налага да върши за кратко време, човек понякога се изморява и потиска емоциите си и призна: „Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно".

Финансовият министър коментира и обвиненията на БСП от вчера, че четирите банки, които ще обслужват дълга, са избрани, защото преди време са помогнали за изплащане на вложенията в КТБ. Той обясни, че е готов да даде всички документи за дългове в държавата на главния прокурор и той да прецени дали има престъпления.

Горанов коментира и темата с избора на нов шеф на БНБ и обяви, че той ще бъде избран тогава, когато партиите, подкрепящи кабинета, постигнат консенсус около една фигура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2015 в 18:22

Ех, Горанчо, Горанчо....Нищо лично, но това момче с парвенюшко-селендурски манталитет е по-подходящо май за счетоводител, отколкото за министър. Хабер няма от демократично коалиционно поведение. Перманентно изненадва коалиционните партньори на ГЕРБ с непрозрачни, полуконспиративни решения, които се опитва да прокарва изненадващо в 12 без 5 ! На всичко отгоре - важен ! Изживява се очевидно като ковчежник на фюрер !

20.02 2015 в 16:42

Ами какво чакаш?
Пръждасвай се на майка си у пу.ето заедно с това копеле - гораноф!

Хората му искат оставката, защо е некадърен дори едни числа да "нагласи", да "понапудри" малко картинката, да представи един "3гоздишен бюджет". Толкова може копеленцето завършило Свищовската Академия по балет и изобразително изкуство имени "Адама Сикаджийски дела Офшорний"!
И той и онова другото каунско хюмне, дето продавал краставици на пазара в Хаскьой не за министри, за чистачи на публичен дом не стават!

20.02 2015 в 16:35

Чета призиви "оставка" и предлагам всички тролове в сайта да си подадат оставката.

20.02 2015 в 14:41

Настоявам за оставката на това некадърно и крадливо правителство!
Нови избори или военно положение!

20.02 2015 в 14:24

Stiv:
Защо е вреден Горанов?Защото имаме сметки за плащане?да беше искал оставката на Олигарски,Чобанов и БСП-ДПС-БАТАКА когато крадаха,що сега се сети?!

20.02 2015 в 14:20

НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!!! КАК ПОДВЕДОХА ЗА ПРЕДЕН ПЪТ НАРОДА!!! ОСТАВКА, ГАДОВЕ!!!

20.02 2015 в 14:12

Числа, обосновка? Или и да смята не е имал време

20.02 2015 в 14:03

Своеволие е, но не на Горанов.

20.02 2015 в 13:46

Горанов! Подавай веднага оставка! Ти си вреден за България!