"Дългът не е някакво своеволие на Горанов"

Нели Чолашка 20 февруари 2015 в 13:31 4874 9

Владислав Горанов, министър на финансите.

Дългът не е някакво своеволие на Горанов, обяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента преди да влезе на контрол.

Той обяви, че не е склонен на никакви отстъпки от поисканите 16 млрд. лв. нов дълг, които скараха ГЕРБ и другите партии, подкрепящи правителството, и предизвикаха остри нападки от страна на опозицията, дори обвинения в корупция на ниво международни банки.

"Искането е стъпило на анализ, не на Владислав Горанов, а на една държавна машина, наречена Министерство на финансите, това са реалностите", коментира финансовият министър.

На въпрос дали все пак може да се намали дълга до 12 млрд. лв., както спомена през седмицата, той уточни, че това е възможно, ако не се трупа дефицит.

"Докато има дефицит, ще я има и темата за дълга. нека си говорим за темата, че харчим повече, отколкото изкарваме. Обществото трябва да разбере, че то трябва да харчи, колкото изкарва или ще задлъжнява", уточни Горанов.

Той даде пример с дефицит в семейния бюджет - семейството може да го покрие или с продажба на имущество (приватизация), или със заем (дълг).

Владислав Горанов се оплака, че вече не знае как да води диалог с партньорските партии, след като те имат едно виждане за разходите, второ - за дефицита и трето - за дълга. Дебатът по тези теми е един, уточни той.

Финансовият министър нарече глупав въпроса дали има трус в управляващата коалиция заради дълга. „Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас или те са по-трудни технологични и трябва повече време“, каза той.

Горанов припомни обаче, че управлението носи и позитиви, и негативи, а ГЕРБ няма да допуснат да носят сами негативите.

„Възможно е“, отвърна той на въпроса дали не е натрупал излишно самочувствие. Горанов обясни, че заради много работа, която се налага да върши за кратко време, човек понякога се изморява и потиска емоциите си и призна: „Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно".

Финансовият министър коментира и обвиненията на БСП от вчера, че четирите банки, които ще обслужват дълга, са избрани, защото преди време са помогнали за изплащане на вложенията в КТБ. Той обясни, че е готов да даде всички документи за дългове в държавата на главния прокурор и той да прецени дали има престъпления.

Горанов коментира и темата с избора на нов шеф на БНБ и обяви, че той ще бъде избран тогава, когато партиите, подкрепящи кабинета, постигнат консенсус около една фигура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!