БСП: Тегленото на нов дълг ще се превърне в световен скандал

Нели Чолашка Последна промяна на 19 февруари 2015 в 14:53 3649 15

Снимка Ивайло Анев

Румен Гечев и Чавдар Георгиев от БСП.

Депутатите от БСП обявиха, че са се появили нови скандални подробности около намерението на правителството да тегли нов външен дълг от 16 млрд. лв. чрез четири банки.

Те се позовават на изказване на зам.-председателката на бюджетната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ за начина, по който са избрани четирите банки, които да консултират емитирането на новия дълг:

„Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди около два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство за тегленето на 3,5 млрд. евро за подкрепа на КТБ. Това беше част от условието. Освен това тези четири банки няма през целия тригодишен период да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг“, били думите на Йорданова.

Според Румен Гечев това изказване показва, че не българското правителство пише средносрочни програми, а финансовите акули в Ню Йорк и Лондон пишат програмите на българското правителство.

"Те са продиктували на българското правителство 16 млрд. лв, за да се нагълтат добре, да спечелят няколко милиарда лева комисионни", смята социалистът.

Той нарече признанието на Диана Йорданова корупционна практика и световен скандал, тъй като са предпочетени четири банки в нарушение на световната конкуренция в банковата сфера.

По думите на Чавдар Георгиев от левицата договарянето на новия дълг е извършено от финансовия министър без той да имам мандат за това.

"Ако аз бях на мястото на главния прокурор, досега да се бях сезирал и да потърся отговорност от министъра защо е действал на своя глава и с какви мотиви", каза Георгиев.

Твърдението на Менда Стоянова, че ако дългът не бъде изтеглен, може да бъде наложен мораториум върху плащанията върху външния дълг Гечев нарече "глупава манипулация" и "твърдение, което един третокласник ще обори".

Преди седмица в бюджетната комисия, изненадващо за всички партии освен ГЕРБ, беше внесен проектозакон за ратификация за нов външен заем.

Документите са три: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

Дебатите по ратификацията започнаха вчера и трябваше да продължат днес, но бяха отменени (вероятно за следващата седмица) по предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

От ГЕРБ се надяват да договорят подкрепата на РБ, ПФ и АБВ, които се обидиха, че въпросът не е бил обсъден с тях предварително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 22:35

Този трябва да е в затвора още от 1997 год. Не разбирам изобщо защо му се дава думата на този некадърник .

19.02 2015 в 21:16

Нагъл червен боклук!Чакм да видя световния катаклизъм,който ще настъпи след като България вземе заем.Злобата,че няма да видите власт, ви оставя без дъх.Продължавайте да се гърчите-гледката е невероятна.

19.02 2015 в 20:52


““spirit...Нови избори и герб 40 депутата.““““““


................................................................


@spirit...40 дупетати от..ГРОБ:(((((((((...ТОЛКОВА...МНОГО!!

Е, не ти си....мазохист:)

И накрая естествено.....О С Т А В К А.....

AND....NEVERMORE....GRAB!!:))))

19.02 2015 в 19:31

Сега очаквам човека който е фалирал един път държавата в знак на протест да си направи японско харакири.Най сетне да се отървем от тази некадърник!

19.02 2015 в 17:42

Абе, Румен ли си, Гечев ли си... откъде изпълзя пак бе? Нормален човек, при толкова направени бели и простотии би се покрил, а тоя взел пак акъли да дава.

19.02 2015 в 17:21

Който вярва на човек и хора,които са фалирали няколко пъти държавата и са ограбили спестяванията на хората,за мен е пълен глупак,визирам БСП и Гечев/

19.02 2015 в 17:09

Известния като Гумен Речев локумджия да не се отказа вече от Конституционния съд,та заплашва и със световен скандал."Социалистите" явно голямо шубе ги тресе,че след тези 3 години няма да видят повече власт.

19.02 2015 в 15:38

марче, не бъде толкова нетърпелива. е като покара лопуша по Гергьов ден, като стане ясно на всички как второто кат-ебе не може да върне една държавно-финасова инжекция... тогава ще можеш и Шланга Му да го сложиш да баш експерта Гечев.
:)))))))))

19.02 2015 в 15:31

ама вижде кой говори - спеца по банкови фалити - другарят Румен Гечев. Който не си спомня - министър на финансите от кабинета Виденов. колко пари са му минали през ръцете ехееееее , знае ги тия работи