Чобанов: Без паника за изпълнението на бюджета

OFFNews 03 юни 2014 в 10:40 3833 9

Няма никакво основание за паника за изпълнението на бюджета. Изпълнението на приходите и помощите по консолидираната фискална програма към края на април е на ниво 30,5% от годишните разчети – то е по-високо в сравнение със същия период на миналата година, когато е било 30,4% от заложеното.

Това коментира министърът на финансите Петър Чобанов пред вестник „Телеграф“ в отговор на твърденията за провал в събираемостта на приходите.

"Приходите нарастват със 165 милиона лева спрямо тези в края на април 2013 г.", уточнява министър Чобанов.

„Бюджетният дефицит е в рамките на планирания 1,5 милиарда лева за годината, а към края на април е в размер на 864 милиона лева“ – допълни още финансовия министър. Голяма част от дефицита се дължи на по-доброто усвояване на еврофондовете, което вдига разходите с 514 милиона лева –това са средства за бизнеса, а оттам и за хората, но тези пари ще бъдат възстановени от Брюксел", казва още финансовият министър. 

Във връзка с управлението на държавния дълг министър Петър Чобанов е категоричен, че „от края на май 2013 г. до края на 2013 г. дългът се е увеличил с 550 милиона лева“ и няма ударно увеличение на дълга.

В заключение министър Чобанов коментира, че „очаква по-добро изпълнение на приходите през втората половина на годината като ефект от работата на звеното за фискален контрол и обратното начисление на ДДС за рискови стоки, а в момента невъзстановеното на бизнеса ДДС е на рекордно ниско равнище за последните 7 години и възлиза на 160 милиона лева към края на май“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews