Бучковски: Очаквам през 2022 България да вдигне блокадата на Македония

OFFNews 02 януари 2022 в 09:21 2977 0

Владо Бучковски

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

"През 2021 г., в продължение на осем, месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", казва Бучковски. Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

Срокът за работата на тези работни групи може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, казва още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", допълва Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник коментира следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик... Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия комисията не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за Цар Самуил, поясни още той. Бучковски допълни, че вярва, че "македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна".

Отношенията между България и Северна Македония са последната пречка за започване на преговори на РСМ за присъединяване към ЕС. За тях е необходимо съгласието на всяка страна членка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови