Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП започва кампания за нов модел на местната власт

OFFNews 09 септември 2017 в 18:35 6161 2

Снимка БСП

Корнелия Нинова и жителка на Болярово

БСП започва кампания за установяване на нов модел на местна власт, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в Болярово - общината, където БСП неизменно печели изборите от 1990 г.

След като поднесе цветя на паметниците на антифашистите в Стралджа и Елхово по повод 9 септември, Нинова продължи обиколката си заедно с международния секретар на ПГ на БСП Кристиан Вигенин и депутата Николай Пенев в Болярово, Тунджа и Ямбол.

Кампанията, започнала в Болярово, ще приключи с предложение за нов закон за местното самоуправление и местната администрация, каза още Нинова. Необходимостта от това произхожда от факта, че сега държавата е изоставила общините, пренебрегва отговорността си към тях, постоянно им прехвърля задължения, без да им осигури нужното финансиране, за да ги изпълнят.

Кабинетът "Борисов" дава пари само на общини по свой избор, за което сме сезирали Конституционния съд, посочи лидерът на БСП. Според нея сегашната политика увеличава различията между големите и малките общини.

Вече две години програмите за развитие на селските райони и човешките ресурси не могат да стартират, а проектите на малките общини се отхвърлят поради малия брой жители, но и там живеят българи, които имат равни права със своите сънародници, каза Нинова и допълни, че граничните и високопланински общини са напълно изолирани и изоставени.

Всички тези проблеми водят до обезлюдяване и демографски срив. Започваме регионални и национални срещи с кметове и общински съветници за обсъждане и изготвяне на нов закон за местното самоуправление и местната администрация, с който да преложим нов модел за силна местна власт с възможности за реално решаване на ежедневните проблеми. Каним всеки представител на местната власт, независимо от партийната му принадлежност, заключи Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews