Quantcast

БСП забрани на кандидат-депутатите си да водят преференциални кампании

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 09:23 4670 13

Централата на БСП на "Позитано" 20.

БСП прие решение, с което на практика забранява на кандидат-депутатите си да провеждат кампании за преференциално гласуване на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Скандалното решение е взето от Изпълнителното бюро на БСП и националния предизборен щаб на коалицията "БСП за лява България", съобщи в. "Капитал".

В него пише, че ръководството на социалистите оценява като "недопустимо" агитацията да нарушава "общия характер и провеждането на кампанията на съответната листа", както и да се "дискредитират директно или индиректно кандидатите от листата - не можем да бъдем противници в собствената си листа".

Изпълнителното бюро и щабът задължават отдел "Организационен" и отдел "Избори" да информират ръководството за конкретните случаи, в които се нарушават уставните норми и коректността на отношенията в листите.

Председателите на общинските и областните съвети пък трябва да предприемат конкретни действия за ограничаване на тези негативни явления, които могат да имат сериозни последици, както за изборните резултати, така и след парламентарните избори.

Съгласно новия Изборен кодекс на социалистката Мая Манолова листите могат да бъдат пренареждани от избирателите. За целта са нужни 7% преференциални гласа от всички гласували за партията/коалицията за един кандидат.

Най-активна кампания за преференциално гласуване води социалистът Георги Кадиев, който е в опозиция спрямо ръководството на БСП. Той е №9 в листата на левицата в 23-ти МИР в София и има шанс да влезе в следващия парламент, само ако събере достатъчно преференциални гласове.

Решението на ИБ на БСП бе коментирано от Кадиев по следния начин: "Оставете тая работа, другари. Не си търсете оправдания с мен. Духът на преференциалния вот е изпуснат от бутилката и можем само да му се радваме. Защото той е единственото, което носи допълнителни гласове на БСП в момента. Този вот е истинската революция на тези избори. Той обръща пирамидата на отговорността на 180 градуса. Избраният преференциално е отговорен пряко пред избирателя, не пред апарата".

Кампания за преференциален вот води и младият социалист Страхил Ангелов. Той пък е номер 14 също в 23-ти МИР и призовава да се гласува 22/14 в този избирателен район.

Емил Костадинов, 22-ри в листата на "БСП лява България", разчита пък на гласуване 22/22, което ще повтори феномена 15/15 от изборите за Европейски парламент, който вкара младият Момчил Неков в ЕП.

Кампании за преференциален вот водят още социалистите Борис Цветков, Радослав Каратанчев и Иван Ченчев в 24-ти МИР, Руси Статков в Монтана, Весела Лечева във Велико Търново, Красимир Янков във Варна и др.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 15:59

Всъщност, преференцията е нож с много остриета. Тя наистина може да играе срещу политиката на партията и да прецака предварителни уговорки, дори и имиджа на една партийна кампания – в добрия и лошия смисъл. Лошото в преференцията е, че готини, популярни личности ниско в листите, които си позволяват да играят соло, могат да бъдат изолирани и дискриминирани след изборите от партийните централи, за да не създават бъдещи проблеми на подредбата. Но не по-малко лошо са и неадекватните, некадърни или направо луди личности, ниско в листите, които имат повече пари и влияние и водят шокова, жълта кампания като прецакват не само подредбата, но и имиджа на партията (ако можем да говорим за партиен имидж в БГ). В определени случаи и региони, наистина е необходима консолидация на вота около една личност, за да има парламентарно представителство на партията – това най-много важи за коалиции като Реф. Блок. Ето един произволен пример: Ако вземем НПСД от РБ, например, в някой областен град – ако кандидат на НПСД е на трето място в листата (като на първите две са хора от други партии в коалицията) и следващият кандидат от НПСД е на 7-мо място и реши, че е центърът на вселената и трябва да прецака другарчето като води масивна кампания за себе си, той наистина може да разводни вота така, че номер 4 или 5 (от други партии) да избутат номер 3, но без 7 да влезе в парламента. И какъв е изводът – никой от НПСД да не влиза там.

26.09 2014 в 12:31

Каква стана тя ,другари червени боклуци?"Най-демократичната партия" работи само със забрани и опорни точки.Сега какво ще прави втория ешалон червени кариеристчета ?

26.09 2014 в 12:19

Да не вземе да отпадне някой верен другар и на негово място да влезе някой "чаровен непознат"...

26.09 2014 в 11:22

Всъщност точно БСП и РБ имат най-силно засегната преференцията в агитационните матеиали. И ако за РБ е ясно, че са различни партии под една шапка и всеки иска за себе си, то при червените боклуци цялата тактика се свежда до (НАЙ-БУКВАЛНО! :D) "прееби ДРУГАРЧЕТО"

26.09 2014 в 11:19

@полковник,
Същия твърдеше, че Бойко бил пращал СМС-и на Сесил като била на 14. Изведнъж се сети преди изборите, щеше в САЩ да възстановява в лаборатория паметта на телефона. И после изведнъж забрави, как ли така стана...

26.09 2014 в 10:47

Червени мухльовци, изчезвайте от България!

26.09 2014 в 10:41

С интерес ще следя тоя Емо колко гласове ще събере.То това им е електората на червената мафия . Научили ги на число как да гласуват, а като имена.. в главите им още бай Тошо и бляновете за младите комсомолки :) Те и ДПс таквиа де.. там с линийка и конец...
Да живее 22/22 ! Ура другари ! :) :)

26.09 2014 в 10:19

Tози Радослав Каратанчев, "СОЦИАЛИСТ" не е ли оня сводник на дъщеря си (Резил Каратанчева) дето се състезава от името на Бирлибистан и тъпчеше дъщеря си с допинг! ЕБАХ ТИ ОТРЕПКИТЕ! СВИНСТВО!

26.09 2014 в 10:11

Що се не учудвам?

26.09 2014 в 10:01

така е ! - хубаво е когато плещиш от парламентарната трибуна, че БСП е най-демократичната партия и повече от нея нема ... а преференциалният вот - той е само за другите партии, дето не са толкова демократични.
да, но няма как да стане - хем демократично да се бият в гърдите, хем да забраняват симпатизантите да им пипат еднолично наредените листи.
а ако много искат да няма пренареждане - има решение ! нека следващия път листите им са само с по един кандидат. както е тръгнало - очертава се занапред да не вкарват много повече депутати, отколкото е общия брой на избирателните райони.