БСП забрани на кандидат-депутатите си да водят преференциални кампании

OFFNews 26 септември 2014 в 09:23 5302 13

Централата на БСП на "Позитано" 20.

БСП прие решение, с което на практика забранява на кандидат-депутатите си да провеждат кампании за преференциално гласуване на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Скандалното решение е взето от Изпълнителното бюро на БСП и националния предизборен щаб на коалицията "БСП за лява България", съобщи в. "Капитал".

В него пише, че ръководството на социалистите оценява като "недопустимо" агитацията да нарушава "общия характер и провеждането на кампанията на съответната листа", както и да се "дискредитират директно или индиректно кандидатите от листата - не можем да бъдем противници в собствената си листа".

Изпълнителното бюро и щабът задължават отдел "Организационен" и отдел "Избори" да информират ръководството за конкретните случаи, в които се нарушават уставните норми и коректността на отношенията в листите.

Председателите на общинските и областните съвети пък трябва да предприемат конкретни действия за ограничаване на тези негативни явления, които могат да имат сериозни последици, както за изборните резултати, така и след парламентарните избори.

Съгласно новия Изборен кодекс на социалистката Мая Манолова листите могат да бъдат пренареждани от избирателите. За целта са нужни 7% преференциални гласа от всички гласували за партията/коалицията за един кандидат.

Най-активна кампания за преференциално гласуване води социалистът Георги Кадиев, който е в опозиция спрямо ръководството на БСП. Той е №9 в листата на левицата в 23-ти МИР в София и има шанс да влезе в следващия парламент, само ако събере достатъчно преференциални гласове.

Решението на ИБ на БСП бе коментирано от Кадиев по следния начин: "Оставете тая работа, другари. Не си търсете оправдания с мен. Духът на преференциалния вот е изпуснат от бутилката и можем само да му се радваме. Защото той е единственото, което носи допълнителни гласове на БСП в момента. Този вот е истинската революция на тези избори. Той обръща пирамидата на отговорността на 180 градуса. Избраният преференциално е отговорен пряко пред избирателя, не пред апарата".

Кампания за преференциален вот води и младият социалист Страхил Ангелов. Той пък е номер 14 също в 23-ти МИР и призовава да се гласува 22/14 в този избирателен район.

Емил Костадинов, 22-ри в листата на "БСП лява България", разчита пък на гласуване 22/22, което ще повтори феномена 15/15 от изборите за Европейски парламент, който вкара младият Момчил Неков в ЕП.

Кампании за преференциален вот водят още социалистите Борис Цветков, Радослав Каратанчев и Иван Ченчев в 24-ти МИР, Руси Статков в Монтана, Весела Лечева във Велико Търново, Красимир Янков във Варна и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!