БСП внася предложение за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов на Летище София

OFFNews 10 февруари 2019 в 15:42 5362 2

Снимка БНТ

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов ще представи за гласуване доклад за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов. Това ще стане на заседанието на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в понеделник в 12,00 часа в Столична община.

Предложението е монументът да бъде поставен на територията на Терминал 1 на Летище София.

"Идеята за поставянето на паметна плоча на обвинения, а след това оправдан за покушението срещу папа Йоан Павел II служител на БГА "Балкан" е на Инициативен комитет "Памет за Сергей Антонов". В него членуват български общественици, културни дейци, професори, военни и дипломати, сред които са външните министри Виктор Вълков и Любен Гоцев, покойният професор Божидар Димитров, Вежди Рашидов, двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев, ген. Стоян Топалов, почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други. Подкрепа за поставянето на паметник на Сергей Антонов има и от италианският му защитник Джузепе Консоло. Средствата за изработването и поставянето на паметната плоча ще бъдат изцяло за сметка на Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов" - съобщават от пресцентъра на БСП - София.

Освен за плочата на територията на Аерогара "София", Инициативният комитет предлага и улица в столицата да носи неговото име. Става въпрос за преименуване на ул. "691" в квартал "Красно село" на "Сергей Антонов".

"Както е известно, служителят в представителството на БГА "Балкан" в Рим е арестуван на 25 ноември 1982 г. и е обвинен, че по поръчение на българската държава и чрез турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1982 г. е организирал атентата срещу папа Йоан Павел II. В продължилия близо 4 години "процес на века" роденият на 11 юли 1948-а в София Сергей Антонов е централна фигура. Осъден несправедливо в скалъпен съдебен процес, той лежи в италианския затвор "Ребибия" 1223 дни. Там българинът е подложен на огромен натиск да признае престъпление, което не е извършил. На 28 март 1986 г. италианският съд оправдава Сергей Антонов "поради липса на достатъчно доказателства" - изтъкват от БСП-София.

Представителите на Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов" са категорични, че "той проявява истинско геройство, тъй като евентуално негово признание за съпричастност на страната ни и нейните органи за сигурност в атентата срещу папа Йоан Павел II щеше дълги години да тежи като прокоба над България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12027

2

akustika

11.02 2019 в 11:01

Познавах приятели на семейството му.Как това другарче , от сценичен работник в театър и разносвач на книги в Народната библиотека ,става шеф в БГА в Рим без съдействието на ДС на МВР.

4245

1

rrr11

10.02 2019 в 17:43

Хайде да не ставаме като Скопие с хиляди паметници и плочи. Има хора много по изстрадали от Антонов. Да речем медиците в Либия трябваше да изтърпят много повече от него.
А точно БСП и двете ДС величия Вълков и Любен Гоцев да са инициатори, е върхът на нахалството. Те са една от причините да е заподозрян и да виси в затвора 4 години, а накрая го оставиха да живее с някаква мизерна пенсия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!