БСП: Управляващите гледаха на водите като на магистрали, а те не се управляват така

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2020 в 11:26 911 0

Снимка Архив

Българското законодателство е работещо, но в него има вратички. Държавата показва, че досега не съществува легитимна институция, която да даде информация по ключови въпроси. След като има проблем с контрола в сектора на екологията, на този етап бихме подкрепили промени.

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов пред БНР. "След като е получена информация, че има разрешително 500 хил. тона отпадък да се складира на площадка, която е в обхвата на РИОСВ-Стара Загора, какво трябва още да се случи, за да може служителите от РИОСВ да проверят за какво става въпрос?, попита депутатът от левицата.

"Това, на което сме свидетели през последните месеци, независимо в коя сфера, е знак за криза в механизмите на управление", категоричен е Костадинов. По мнението му президентът е поставил принципни въпроси. "Основни системи в държавата трудно работят", подчерта още народният представител.

По думите му провалът на водната реформа, по начина, по който е била заложена през последните десет години, е факт. "Кризата в Перник не е природно бедствие.От много дълго време рамковата директива за управлението на водите, плановете за управлението на речни басейни са такива документи, които България доста сериозно е загърбила. От десет години никой в държавата не различава стратегическото управление на водите от техническата инфраструктура на всяко министерство", коментира Костадинов и припомни, че ЕК е поискала от нас водна реформа, а България е направила реформа на ВиК сектора, който работи едва с 13 % от всички повърхностни води. "Проблемите са много сериозни, не е случайно това, което се случва в Перник. България е бедна на повърхностни води и затова преди много години държавата ги е събирала, насочвала и управлявала - това, което не се прави отдавна", уточни депутатът.

"Подмени се стратегическото управление на водите. Управляващите гледаха на водите като на магистрали, а те не се управляват по този начин", каза още Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови