Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП събра в обща позиция войната в Украйна и Паметника на съветската армия

Социалистите: Изразяваме нашата искрена човешка съпричастност към украинския и към руския народ

OFFNews 24 февруари 2023 в 16:23 3357 9

Иван Ченчев, Румен Гечев, Корнелия Ниноваи и Кристиан Вигенин в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Ченчев, Румен Гечев, Корнелия Ниноваи и Кристиан Вигенин в Народното събрание

Националният съвет на БСП излезе с позиция, в която дава оценки за войната в Украйна и "поругаването на паметника на Съветската армия". Позицията е приета със 106 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се".

"Днес отново, както преди година, отправяме нашия призив за незабавно прекратяване на военните действия. Десетки хиляди жертви от двете страни са огромна цена, която до днес не доведе до промяна в съотношението на силите. В същото време бяха нанесени огромни щети на украинската инфраструктура, бяха засегнати милиони човешки животи – вътрешно разселени и бежанци в цяла Европа. Изразяваме отново нашата искрена човешка съпричастност към украинския и към руския народ, които по свой начин носят тежките последици от войната" - пише в позицията. 

"От първия ден Българската социалистическа партия отстоява последователно политика, основана на принципите на подкрепа за дипломатически усилия за постигане на мир, за въздържане от предоставяне на оръжия за воюващи страни, против налагане на икономически санкции, за усилия за деескалация. Тази политика е израз и на историческата традиция, която утвърждава БСП като партия на мира още от самото ѝ основаване" - твърди още Националният съвет.

Същевременно НС на БСП изразява "възмущение от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София" и се противопоставя на "поредните опити да се пристъпи към неговото демонтиране".

Вчера Паметникът на съветската армия осъмна със счупена плоча. Надписът на плочата гласи: "На съветската армия освободителка от признателния български народ". По този повод в позицията се казва:

"Възразяваме отново срещу опитите съвременни събития да се използват като повод за ревизиране на историческата памет на народа ни. Това се отнася както за Освобождението, върнало през 1878 г. България на световната политическа карта, така и за победата над нацистка Германия, освободила човечеството от най-мракобесния режим в световната история. Ето защо изразяваме нашето възмущение от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София и категорично се противопоставяме срещу поредните опити да се пристъпи към неговото демонтиране."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

9

случайно прочетох

24.02 2023 в 18:31

Откачена работа!
Това не може да е позиция на нормален човешки индивид!
Кого лъжат? Защо децата им са на запад, а не в Москва?

9347

8

Анализи

24.02 2023 в 17:43

Крайно време е БКП/БСП да се отучи да говори от името на народа, по простата причина, че няма нищо общо с него. Нанесла му е много повече вреди отколкото ползи.

1935

7

Муню

24.02 2023 в 17:05

Тези са идиоти!
Помощта на нашата свобода идва от много народи, като в по-голямата част от Руския Цар, който СССР убива до крак. Как може да ги съпоставят равно, нямам никаква представа. Само комунистически агресос може да ги изравни. И за капак включват и войната срещу Украйна! Тези изобщо нямат развитие!
Мракобесните нацистки времена по времето на втората световна война са има няма 6 години, докато престъпния комунистически режим трае 45 години!
Те може да са учили история в СССР, но ние тук. И от това е разликата!

345

6

Джендо Джедев

24.02 2023 в 17:00

А пък съветската армия специално нас не ни е освободила от абсолютно нищо. Освен от свободата ни. За да ни хвърли под миризливия си ботуш. Така че тоя и други подобни паметници нямат никакво място в България.

345

5

Джендо Джедев

24.02 2023 в 17:00

""Възразяваме отново срещу опитите съвременни събития да се използват като повод за ревизиране на историческата памет на народа ни. Това се отнася както за Освобождението, върнало през 1878 г. България на световната политическа карта, така и за победата над нацистка Германия, освободила човечеството от най-мракобесния режим в световната история. Ето защо изразяваме нашето възмущение от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София и категорично се противопоставяме срещу поредните опити да се пристъпи към неговото демонтиране.""

Ако се бяха сбъднали мераците на Рашка през 1878, сега щяхме да сме все още част от нея. И нямаше да има и помен от нас на световната политическа карта. Добре че поне тогава сме извадили исторически късмет. А и великите сили са се намесили. Неслучайно после Рашка става такъв противник на Съединението. Е, тогава великите великите българи са се намесили и са й показали един хубав балкански среден пръст.

2073

3

Johnny B Goode

24.02 2023 в 16:42

Бля-бля-бла, бля-бля, бля-бляяя. Другари, дайте да дадем.

Празнословие и празноумие.

345

2

Джендо Джедев

24.02 2023 в 16:30

Тия маргинали кои бяха? А, да, официалните наследници на комунягите. Е, нищо чудно че ги плямпат такива... :D

2550

1

alfakentavur

24.02 2023 в 16:27

Цяла партия от национални предатели.
 
X

Подкастът на OFFNews