БСП предлага гарантираните влогове в КТБ да се изплащат от 21 септември

OFFNews 30 юли 2014 в 13:23 4252 4

КТБ

БСП предлага законодателни промени, които ще позволят на вложителите в КТБ да получат сумите от гарантираните си влогове още на 21 септември.

Идеята бе обявена от червения депутат Янаки Стоилов в кулоарите на парламента. От БСП предлагат промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. В тях се посочва, че Фондът за гарантиране на влоговете е длъжен да започне изплащането средствата от гарантираните влогове, след като определена банка е била поставена под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена.

„Няма нужда да се чака за преминаване към процедура по несъстоятелност, така че още на 21 септември има възможност гражданите да изискват и да получат своите средства, а фондът встъпва в правата, така че независимо дали дадена банкова институция ще бъде оздравена и стабилизирана или ще се премине към несъстоятелност, тя дължи тези средства впоследствие на фонда“, обясни Стоилов.

Предложението на БСП е в контекста на гласуваната вчера на първо четене актуализация в бюджета, която според левицата ще може да осигури 1,7 млн. Лева на Фонда за гарантиране на взиманията, така че изплащането на парите да започне незабавно.

Днес обаче стана ясно, че ГЕРБ се отрекоха от инициативата за актуализация на бюджета, която бяха подели с ДПС. Така до ремонт в държавните сметки може и да не се стигне, което би обезсмислило предложението на левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!