БСП поиска Борисов да каже дали Русия и Китай са заплаха за мира

OFFNews 02 юли 2018 в 14:51 2077 0

Изпълнителното бюро на БСП поиска министър-председателят Бойко Борисов да каже съгласен ли е с квалификациите по адрес на Русия и Китай на втория човек в партията си Цветан Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви на брифинг в парламента в събота, че "Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността."

Като оценяваме това изявление като безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България, приемаме, че то е официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната Парламентарна група правителство, заявяват от Столетницата.

От БСП отправят към Борисов следните въпроси:

- Как тази позиция кореспондира с обявените от него усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната си визита в Москва? Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за "основна заплаха за мира и сигурността"?

- Как изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай - Централна и Източна Европа? Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна - "основна заплаха за мира и сигурността"?

От левицата Настояваме българският министър-председател да поеме лична отговорност за тези изявления като или ги потвърди, или се разграничи категорично със съответните действия по отношение на втория човек в партията му. Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции или че вторият човек в ГЕРБ вече, де факто, е първи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови