БСП кипна на Борисов и сигнализира за нарушения на Изборния кодекс

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2019 в 18:35 2751 0

Б.Борисов, Велико Търново

Снимка пресцентър

Председателят на БСП във Велико Търново Стефан Антонов подаде сигнали до ОИК - Велико Търново за нарушение на Изборния кодекс.

Първият е за видео, разпространено от официалната Фейсбук страница на премиера Бойко Борисов, на 11.10.2019г. То е правено в служебния му автомобил, в който присъства и кандидатът за кмет на Велико Търново Даниел Панов, издигнат от ГЕРБ.

В клипа Борисов и Панов се разхождат с автомобила из града и там кандидатът за кмет излага предизборната си програма пред премиера. Това е в грубо нарушение на ИК, тъй като представлява предизборна агитация.

Бойко Борисов като представител на изпълнителната власт, в работно време и използващ служебен автомобил, участва в предизборната кампания на ГЕРБ - нарушение на чл.168,ал.3 и чл.182,ал.3 от ИК. Към сигнала е приложен и линк с видеозапис на нарушението.

Вторият сигнал е за присъствието на кандидатите за местни избори от ГЕРБ - за кмет Даниел Панов и за общински съветници - Михаил Харалампиев, Венцислав Спиридонов и Деян Хаджийски на полагането на клетва на новоприетите курсанти в Националния военен университет "Васил Левски". На събитието присъстват министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Към настоящия момент временно-изпълняващ длъжността кмет на община Велико Търново е Снежана Данева-Иванова и тя представлява общината пред трети лица, включително на официални събития- като полагането на клетва на курсантите в НВУ "Васил Левски".

С присъствието си на трибуната, редом до представителите на изпълнителната власт, кандидатите от ПП ГЕРБ извършват грубо нарушение на изборното законодателство. Според чл.182,ал.1 от ИК е забранена предизборна агитация в държавни учреждения и институции. Към жалбата са прикачени снимки, доказващи нарушението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X