"Политико": Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси за Световната банка

OFFNews 30 ноември 2016 в 12:27 6559 8

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), пише "Политико".

Изданието пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям донор за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро.

Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

"Политико" се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията. Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година.

От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към СБ. Сътрудниците й са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е седем процента.

"Политико" цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от "политическо преследване". Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане. По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС.

Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява "Политико".

Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12738

9

Mr Hivaga

30.11 2016 в 18:50

От както Путин измисли световната корупцията сега половината западен свят се зарази :).

13604

7

In Trum we trust

30.11 2016 в 13:45

Тази тетка защо не е вече в затвора!?

20696

6

Новак

30.11 2016 в 13:36

Все пак това са вестникарски истории и истината може да не точно такава. Но както се казва- където има дим има и огън.
Лошото е, че ЕС започва все повече да прилича на СССР.
Някои ги е страх да говорят от страх от "политическо преследване" - къде ли е ГУЛАГ на ЕС? Може би България?!
Уреждат си програми за подпомагане на бедните на гърба на самите бедни - супер схема. А ни беше яд навремето, че покрай някой голям държавен строеж се построяваха няколко квартала частни жилища и вили. Колко вили ли са 17% от няколко милиона за "бедните"?
Председателят помолил да се подпише документ - кой председател, партийния ли?
Това вече не е deja vu , това си е чист time travel.

77927

4

El Commandante

30.11 2016 в 12:48

Ашколсун на Сталинка!
Направи повече за сриване на авторитета на България от самия Баце.
Немалък подвиг.

63994

3

Red or Dead

30.11 2016 в 12:47

криСТАЛИНКА....еманацията на ”умните..красивите”..:-) :-) :-)

12284

1

Kristiano789

30.11 2016 в 12:36

тая жена постоянно се излага