Брюксел: Няма решение за разделяне на наблюдението над България и Румъния

OFFNews 16 февруари 2016 в 18:19 3185 2

Европейската комисия не е взела решение за разделяне на Румъния и България по отношение на Механизма за сътрудничество и контрол и не се очаква да бъде взето скоро такова решение. 

Това съобщи говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от БНТ. 

За възможността за разделянето на наблюдението над двете държави стана ясно от изказване на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиан Чолош.

Юнкер подчерта, че няма тясна връзка между България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка и изрази убеденост, че механизмът ще бъде прекратен до края на мандата на тази комисия, който изтича през 2019 г.

„Казах на румънския премиер, че ще прекратим механизма за наблюдение. Ако Румъния е готова преди нашите приятели българите, е ясно, че механизмът за нея ще бъде прекратен”, заяви той.

„Механизмът за контрол и сътрудничество е залегнал в присъединителните договори за членството на България и Румъния и цели да следи прогреса на двете страни в определени сфери. Двете страни имат отделни препоръки и цели и затова и постиженията им са различни. За България една от препоръките е да се справи с организираната престъпност, докато това не е румънският случай. Оценката се дава за постигнатия напредък”, посочи Андреева. 

На този момент няма взето друго решение и затова не може да има спекулации за взето решение сега или в бъдеще, заяви говорителят на ЕК. И за двете страни се очаква още един доклад до края на годината, допълни Андреева.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови