Бриго Аспарухов: Борисов е прав, че не уволни Писанчев и Лазаров

Ивайло Анев 04 март 2015 в 16:47 8252 17

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Бриго Аспарухов

"Премиерът Бойко Борисов е прав, че не уволни главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев", заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Бриго Аспарухов.

Тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че подава оставка, като по-късно обясни, че мотивите му са, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, въпреки че има нов Закон за МВР.

Ген. Аспарухов заяви, че е бил изненадан от оставката на вътрешния министър, но я определи като "принципна".

"Така се прави. Когато не си съгласен с нещо, единственият ход пред политическо лице, в случая министърът на вътрешните работи, е подаването на оставка, което изразява несъгласие с политиката на кабинета в конкретния случай, но не в цялостната политика", каза ген. Бриго Аспарухов пред БНР.

Според него премиерът добре е преценил, че в тази ситуация в света изобщо – Близкия изток, Украйна, смяната на значими фигури от сферата на националната сигурност е малко опасна. 

"В последните години се нагледахме на това, че който дойде сменя като носна кърпа такива важни фигури. Аз съм в случая на страната на премиера, като не избърза със смяната на председателя на ДАНС или главния секретар на МВР, защото за да смениш такива хора, трябва да имаш основателни причини, а не да се подадеш на натиск на някакви сили, политически в случая, които не харесват един или друг", категоричен беше бившият шеф на НРС.

Той добави, че му намирисва на схемата "Дайте да махнем един, да сложим наш". Според ген. Аспарухов решението на Веселин Вучков за оставката е окончателно.

По отношение на посещението на шефа на ФБР у нас Аспарухов заяви, че се е получила страшно деликатна ситуация, беше категоричен, че няма връзка между посещението на Джеймс Коми и оставката на министъра на вътрешните работи.

Ген. Аспарухов заяви, че според него оставката на Вучков трудно ще разклати устоите на кабинета. "Считам, че Бойко Борисов държи здраво кормилото на правителството, коментира ген. Аспарухов и добави: "Някак си нещата се случват така, че той показва решимост, категоричност", обясни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews