Божидар Божанов за свалените публикации от Facebook: Сайтовете са били заразени със зловреден плъгин

OFFNews 23 септември 2023 в 14:55 6144 0

Божидар Божанов

Снимка БТА/Христо Касабов

Божидар Божанов

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов коментира масовото изчезване на публикации във Фейсбук, свързани с борбата срещу руската пропаганда.

Божанов обясни, че е разбрал, че уебсайтовете на Асоциацията на европейските журналисти и на организацията за проверка на фактите Factcheck bg е качен зловреден плъгин за Wordpress (платформата, която ползват сайтовете).

"Facebook е установил, че сайтовете са заразени и е махнал публикации, съдържащи линкове към тях. Което, само по себе си, е правилно действие", написа той в социалната мрежа.

Той отправя и три въпроса за свалянето на публикациите:

  • защо Фейсбук не изпраща известия на административните или т.нар. abuse имейли на домейните или на хостинг доставчиците ("попитал съм ги вече");
  • ще възстановят ли цялото изтрито съдържание, след като вече няма зловреден плъгин;
  • как са били компрометирани сайтовете и дали атаката е целенасочена във връзка с ясните проевропейски позиции на АЕЖ и с това, че Factcheck.bg опровергава кремълски пропагандни наративи, или е най-обикновен вирус с комерсиална цел.

В случая проблемът не е в модераторските практики на Фейсбук, но има какво да подобрят в процеса, пише още Божанов. 

В четвъртък многобройни публикации с линкове към сайтовете на Асоциацията на европейските журналисти и Factcheck.bg бяха свалени от платформата. 

Редица журналисти също сигнализираха, че в личните им Фейсбук профили са изчезнали публикации. Част от тези изчезнали публикации са с критични позиции към "Възраждане".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика