Борисов се самопредложи да оглави кабинет с третия мандат, за да оправи държавата и миграцията

Младен Маринов бил невинен за полицейското насилие. Служебният кабинет му отнел ваксинационния план и зелените коридори

OFFNews 18 август 2021 в 15:55 28903 1

Тежки обвинения към служебното правителство отправи бившият премиер Бойко Борисов при обиколката си в опожареното родопско село Кръстава. Според него кабинетът се е провалил във външната политика, икономиката, финансите, здравеопазването, МВР и селското стопанство.

"Убиха ваксинационния план, убиха ми зелените коридори", констатира лидерът на ГЕРБ, който иначе упорито отказва да вземе отношение за полицейското насилие, показано във видеото от камери на НСО пред депутатите от временната комисия.

Днес той посочи, че е осъдил насилието още от Брюксел миналата година и настоял за "най-строги наказания", но не само за полицаите, които са превиши правомощията си, а и за техните нападатели. Бившият вътрешен министър Младен Маринов не бил виновен и е направил всичко, което е трябвало да направи, допълни неговият ексначалник. 

"Не знам къде е в момента страната. Отвън изглежда отвратително. От лидер на Балканите сме изпокарани с почти всички съседи - Северна Македония, Албания. Единствено само ние не изпратихме помощ за Турция заради пожарите. А тя е важна заради конфликта в Афганистан. Те помнят обидите, че едва ли не шербет съм носил на Ердоган. (...) Целият Европейски съюз разчиташе на нашето разбирателство с турския президент. (...) Така че провал във външната политика. Сега се опитвали нещо да правят зад океана с някакви самолети в условията на тази тежка икономическа криза, финансова криза. (...) Две биещи се тези - имало много пари в бюджета. Е, кой ги събра тези пари? За 2 месеца служебното правителство ли? Като ги извадиха от "Хемус" и от обектите, които хората ги чакат тук в региона. И в същото време казват: "Да се актуализира бюджетът". Кой на мене ми актуализира бюджета в три вълни на коранавируса?", запита Борисов.

Той не отговори на въпрос дали трябва да има актуализация на бюджета, само каза :"Пари има, но те не разбират, не могат". И препоръча да сложат Кирил Ананиев за министър, за да им оправи сметките.

"Бюджетара - това е занаят. Може да си завършил не Харвард, а на Луната, но като не разбираш, само викаш: "Дайте ми празен чек, аз да го похарча", коментира Борисов. И обясни, че първите атаки към Кирил Петков дошли от ИТН, ГЕРБ само питали Конституционния съд за двойното му гражданство. 

Според него консултациите при президента Румен Радев за съставяне на кабинет са абсолютно безсмислени - прах в очите на хората. Борисов повтори, че ГЕРБ ще върне мандата, но ще представи кабинет, "за да могат хората да сравняват". 

На въпрос дали служебното правителство трябва да стане редовно Бойко Борисов отговори така:

"Кое служебно правителство? ИТН буквално разнебити Асен и Киро, които ги вееха като знаме като най-тежки. Разнебитиха ги. Кацаров ли е успешен, където ни разболя и в момента милиони ваксини се хвърлят или продават, вместо да се е имунизирало населението?  Или Рашков, където притискаше кметовете, хиляди българи да не гласуват и да не се занимават с избори. Ама кметът се занимава с избори, щото утре очаква някой да му помага. Кой е удачен, та да го подкрепя", риторично запита лидерът на ГЕРБ.

Партията би подкрепила кабинет с третия мандат, но ако кажат кой ще го оглави.

"За съжаление по-подготвен от мен няма", скромно заяви Борисов и уточни, че Кирил Ананиев, Томислав Дончев, "земеделието, строителството" трябва да бъдат върнати в едно редовно правителство. Чак тогава можела да се иска подкрепа.

За миграцията Бойко Борисов обясни, че по негово време тя била нула години наред.

"Кат ме върнат, няма да има миграция. Като са некадърни, като са неорганизирани, като крият, а сега: ми, ми, фа, сол, ла. Сега се сетиха за консултативни съвети", допълни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови