Борисов се похвали, че България реагира адекватно на мигрантската криза (снимки)

OFFNews 30 май 2016 в 19:11 3179 2

Всички видяха колко бързо и адекватно реагира България на мигрантската криза, включително Европейската комисия (ЕК).

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Люксембург, където участва на Юбилейния конгрес на Европейската народна партия (ЕНП).

Той подчерта, че добрите реакции на страната ни са "през годините", а не само по отношение на заловените мигранти, които влязоха на наша територия от Гърция.

"Все повече хора от много континенти искат да дойдат в Европа. Най-уредената и най-богатата част на света става притегателен център", каза още премиерът по повод бежанската криза.

На въпрос дали ще иска още помощ от ЕС за справяне с мигрантския поток, Борисов отговори: "Те помагат с каквото могат".

В Люксембург премиерът разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов информира Юнкер за мерките, които българското правителство и държава предприемат за защита на границата във връзка с бежанския поток.

Двамата обсъдиха ситуацията в региона, като премиерът Борисов го запозна и с етапа на изграждане на преградното съоръжение. Борисов се похвалил с добрата организация на работа между българската армия и полиция във връзка със задържаната група мигранти, върнати в Гърция. Юнкер пък поздравил премиера за навременната реакция и за извършването на една от най-бързите реадмисии в Европа.

Борисов се срещна и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата обсъдиха ролята на обединена Европа за запазване на мира и стабилността в света. 

„ЕС гарантира мир и хуманност във времена на кризи. Съюзът показва как се пазят човешките права и се защитават основни ценности“, каза той.

По думите на Борисов понякога решенията за проява на солидарност с хората, търсещи убежище, не са най-лесни за вземане, но са правилните, щом са съобразени със защитата на човешки живот. Той каза още, че в настоящата мигрантска криза е необходимо европейските държави да проявяват солидарност с най-засегнатите страни, така както са го правили през цялото съществуване на Общността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

2

Blagodatka Dushanova

31.05 2016 в 09:19

Ето още едно доказателство,че гербарите са шайка престъпници начело с техният незаменим "ШЕФ"!Това,че ошашавеният електорат у нас им прощава всичките престъпления е трагично,но още по-трагично е ,че и европейските политици го приемат и се целуват с него както на времето живков и брежнев!
 
X

Да помогнем на украинските деца!