Борисов: Хванахме нелегалните мигранти с "Туптящо сърце"

OFFNews 29 май 2016 в 11:22 7512 1

Снимка БГНЕС

Гръцки трафикант е подлъгал групата мигранти, които бяха заловени край Петрич, че ще ги преведе в Македония и е взел от всеки по 200 евро.

Това каза премирът Бойко Борисов, който свика спешно съвещание с вътрешния министър Румяна Бъчварова, началника на Гранична полиция, шефове на поделения, областния управител и кмета на града. Повод са заловените вчера 87 мигранти, които влязоха на наша територия от Гърция. В двете групи е имало предимно жени и деца. Няма пробив на границата ни, подчерта Борисов. 

Премиерът обясни, че нелегалните мигранти са заловени чрез уреда „Туптящо сърце”, като по думите му трафикантите не са знаели с каква техника разполага България. Първата група е заловена веднага на река Струма при влизането в България, втората е засечена в товарния влак от уреда и са били свалени на гарата, разказа Борисов. 

Наситили сме района с възможностите, които има МВР и „Гранична полиция”, а и армията, навсякъде всичко е в абсолютна готовност да придвижим сили и средства при забележителна за мен координация от органите и силите на реда”, заяви Борисов. Той допълни, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще отиде на границата, за да поздрави служителите там и ще бъде направена демонстрация на уредите „Туптящо сърце”, така че за тях да научат и самите трафиканти, каза още Борисов, цитиран от Фокус. Премиерът отбеляза, че сред заловените мигранти е имало и бебета на два-три месеца и посочи, че е било подсигурено максимално хуманно отношение към заловената група – осигурена е храна, памперси и всичко необходимо

Едната група от 56 души, която влезе с товарен влак, вече е върната обратно на Гръцка територия, а другите около 40 души, които минаха зелената граница ще бъдат съдени за незаконно преминаване и след това върнати в Гърция. Говорих лично с главния прокурор, до седмица 17 досъдебни производства ще бъдат приключени, обясни Борисов. Той допълни, че групата, която е останала ще бъде откарана в центъра от затворен тип в Любимец и хората трябва да бъдат спокойни.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

1

66

29.05 2016 в 13:34

Мигрантите естествено, че са излъгани, че в македония отиват.
Ако им кажат, че отиват в България никой няма да тръгне.

Ха ха, мизерията българска ни прави нежелани и ни пази.
Всяко зло за добро...