Борисов: Румъния е след нас по дял на сивата икономика

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2015 в 13:20 3129 8

Нашата задача е да свалим сивата икономика на 1/3 от това, което е в момента. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса „За икономика на светло", съобщи „Фокус". 

„Винаги дават пример с Румъния. Не знам в кое отношение ни превъзхождат, но виждате, че по дял на сивата икономика са зад България. Значи нещо в системата им е по-лошо от България", допълни Борисов. Той посочи, че корупцията и контрабандата са едно и също и няма по-лесни пари от контрабандата защото са 100 % черни. 

"Политическата ни воля е толкова силна, че всеки след нас трябва да се съобрази с това, което сме направили - допълни премиерът. - С 30 % януари ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща. Това са приходи, през които си позволихме да дадем пари на пенсионерите, да довършим магистралите, на общините да си довършат проектите. Тези пари директно развращават системата". 

Борисов посочи, че това пречи и на нормалната конкуренция: "Накрая ще изгорят и доста известни хора в обществото. Хубаво е, че във всяка група, която сме задържали досега, има данъчен или митничар. Те за радост споделят обилно".

"Хората, които се занимават с контрабанда, работят срещу нас. Корупцията и контрабандата са едно и също, няма по-лесни пари от тези, които влизат в контрабандата, защото са 100% черни. Там са най-лесните пари. Над 1,109 млрд. лева миналата година са отишли при контрабандистите. Този хора работя срещу нас”, коментира той. По думите му при обществените поръчки рискът е много по-голям, защото там ЕС следи за тях. 

„17 пъти се вдигна приходът на ден на кантарите на митницата”, отбеляза Борисов. „Резервът ни е 11 милиарда и не е пипан. Харчим от събраните повече пари, тоест имаме необходимата финансова стабилност. Гледаме да сме по-тихи и когато на сайта на финансите има сметките, всички си мълчат. Благодаря на всички, които ни поддържат”, каза още той.

"Голям оптимист съм за намаляването на сивата икономика, иначе не бих си позволил да поема такъв ангажимент - добави Борисов по време на кръгла маса „За икономика на светло" - Опитахме с мобилни групи по цигарените фабрики, алкохолните фабрики. Доста е пробита системата, направихме другата. Отидохме и им се закачихме за електромерите. Сега, когато излезе докладът на големите концерни ще видите какъв е спада".
„Убеден съм, че политиката ни е правилна и това, което правим има резултат. С 15 % повече еврофондове усвояваме от Румъния. Няма показател, с който да сме по-слаби. Играта на популизъм свърши. Хубаво е, че не ни сравняват с Гърция", отбеляза премиерът.

„Гарантирам, че до края на годината можем да направим още едно такова събитие и гарантирам, че резултатите ще са доста добри. Борбата в корупцията и контрабандата да се изведе в държавно ниво", поясни още Бойко Борисов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2015 в 16:12

Не така бе ора, верно Тиквата е на зор, как ще плаща тези високи пенсии на червените гашници...то 16 млд. са за семки залъгалки!!!

22.06 2015 в 16:07

А по престъпност и корупция сме шампиони като ти гледам тиквата

22.06 2015 в 15:30

Популизъм му е майката , Боко знае най-добре . На приказки също го докарваме много добре . Корупция и контрабанда са различни неща Бочко , заради корупцията по високите етажи контрабандата е възможна . А вие се борите с тази контрабанда която не ви се отчита , това е ясно и за малките деца . Как сме преборили корупцията не ми е ясно , няма нито един осъден има само подадени хиляди сигнали от граждани които седят и чакат да мине давност , за да не може да се направи нищо . После защо нямаме гражданско общество , ами как да има , дори и да има някой който си е помислил , че като подаде сигнал до органите и нещо ще се промени , с времето и тези хора ще свършат , понеже сигнали много медийно отразяване голямо , докато отшуми !?!!?

22.06 2015 в 15:08

Много убава опорна точка, ще я използват да натиснат останалия нормален бизнес, който гербавите искат да лапнат с кинтите от заема.

Да благодарим и на Гоце, Раданката, Мегленка и останалите блокажи и фронтари, че им го осигуриха.

22.06 2015 в 14:42

Голям праз след като е пред нас в светлата.

22.06 2015 в 14:23

http://afera.bg/wp-content/uploads/2015/06/MEDII30.jpg

22.06 2015 в 13:53

Хахахахахаа,вицът на деня!!!! Кого лъжете беееее? :D

22.06 2015 в 13:41

Ами, превъзхождат ни, напр.,че Понта като го нагъ---зиха, се направи на болен и се оттегли. Дори комунистите са им по-читави.