Quantcast

Спряха поръчка за милиони на фирма, свързана с Пеевски

Правителството прекратява и поръчката за новите лични документи

Юлиан Христов Последна промяна на 17 февруари 2016 в 13:32 11632 19

След като беше спряна обществената поръчка за магистрала "Хемус", Министерският съвет спря още две - за новите документи за самоличност и на Югозападното държавно предприятие, които са на обща стойност около 700 млн. лв.

Поръчката за личните документи е за близо 600 млн. лв. с ДДС, а другата - за 95 млн. лева. Тя е свързана с компанията "Водстрой 98", близка до депутата Делян Пеевски. Фирмата е и сред изпълнителите на поръчката за строителство на ограда по границата в участъка на област Бургас. Там парите бяха дадени без провеждането на обществена поръчка.

На въпрос дали фирмата „Водстрой“ е свързана с Пеевски, Горанов отговори: „Не ми е известно, ако в Търговския регистър откриете такава връзка, значи има“. По думите му обаче не това е била темата на разговор в правителството и това не е причина за спиране на поръчката. „Говорим за много обществени поръчки, които са над определен обем, и за които решението е да се направят под медийно наблюдение, за да отпаднат всякакви съмнения, че има нещо нагласено в тях“, обясни финансовият министър. Преценката кои поръчки да бъдат спирани ще се прави от премиера и правителството.

Горанов обясни, че идеята на премиера била, всички големи поръчки, към които има висок обществен интерес „да се повторят по новоприетия закон“ с много ясни правила и процедури. „За да отпадне всякакъв дебат дали големите обществени поръчки се провеждат по достатъчно ясен и прозрачен начин, така че да се гарантира в максимална степен защита на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага“, каза още той.

По думите му спирането на поръчките е по-добре да стане сега, отколкото никога. 

Финансовият министър отказа да посочи какви са критериите, по които правителство е спряло двете поръчки. Той обясни само, че предстои да бъдат спрени още поръчки, които са били обект на интерес от страна на медиите. Сред тях са и поръчки във Варна, свързани с благоустройството на града и с курортния комплекс Златни пясъци.  

Поръчката за личните документи ще бъде преструктурирана. Това ще стане, след като от печатницата на БНБ бъде взета техника, която и в момента е ангажирана с личните документи. Тези активи ще влязат в ново държавно търговско дружество, което ще мине към МВР. „И с този ресурс ще постигнем по оптимална цена при изработването на личните документи“, обясни Горанов.

В началото на февруари стана ясно, че МВР ще прави Централизирана система за персонализация на български лични документи за близо 600 млн. лв. с ДДС, които трябваше да бъдат похарчени за следващите 11 години. Обявяването на поръчката дойде на фона на обявената обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за създаване на софтуер за пръстовия идентификатор за близо 400 000 лева. Намеренията на ведомството бяха да се построят нови сгради, в които да се помещава техниката за печат на новите документи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2016 в 20:45

Е как така дай си ми куклите ето ти парцалите? До вчера всичко гладко, днес - йок. Да не са се скарали за някоя фуста,а? Ей, съвсем махленски я подкараха. Само трябва да кажат КОЙ е новият любимец...

17.02 2016 в 20:33

На 17.02. Бойко Борисов лично разпоредил, ти да видиш, да се прекрати обществената поръчка за изработването на новите лични карти, обявена от МВР. Поръчката била прекратена заради голямата си цена и възможностите новите документи да бъдат правени много по-евтино, ставало ясно от мотивировката в решението на Министерския съвет. Спряната поръчка била и част от вълната конкурси, които кабинетът прекратява, за да бъдат проведени по новия Закон за обществените поръчки, услужливо медиите копират официозните правителствени обяснения.

И СЕГА ВНИМАНИЕ! ВИЖТЕ КАК БОРИСОВ БУКВАЛНО ПОДАРЯВА ЦЯЛА БИЗНЕС ТЕРИТОРИЯ НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ:

„Новите лични карти няма да се правят по обществена поръчка, а от държавна фирма. Тя ще бъде създадена от част от печатницата на БНБ, която ще прави документите“, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Новата фирма ще бъде създадена към финансовото министерство, а впоследствие ще мине към МВР, допълни той.“

ЕДИНСТВЕНА „АФЕРА“ СЕГА ЩЕ ВИ РАЗКРИЕ КАК ВИ ЛЪЖАТ, ЧЕ УЖ СПИРАЛИ ПОРЪЧКИ, ПОНЕЖЕ ВИТАЕЛО ОКОЛО ТЯХ ИМЕТО НА ПЕЕВСКИ, ИЛИ НА ТИЯ, ДЕТО „КЛАТИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО“ /ПО ДУМИТЕ НА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА/ И КАК ТОЧНО НА ПЕЕВСКИ ЩЕ БЪДЕ ПОДАРЕН БИЗНЕСА С ЛИЧНИТЕ КАРТИ.

Сега, когато е спряна обществената поръчка, в която ако примерно участват 7-8 големи европейски фирми, понеже в нея те не са заложили да спечелят, ще се стигне до цена 150 милиона надолу от тази цена, която е обявена. Ще има луфт около 100 милиона.
Ако, обаче държавната фирма бъде създадена от част от печатницата на БНБ, както обяснява Владислав Горанов, играта загрубява.

Защо мечтата на Румяна Бъчварова е да има свои държавни фирми в МВР? Защото ще бъдат регистрирани по Търговския закон. А когато тези фирми се регистрират по Търговския закон, те не са длъжни да правят обществени поръчки, а купуват всичко от доставчици, на цена, която те си решат.

Примерно, фирмата БМВ, по времето на Цветан Цветанов, докато е в МВР, произвежда един номер на автомобил на цена 18,50 лв. В момента чужди фирми, които произвеждат, имат цени – 3,70 лв. на номер. Разликата е шест пъти!
Какво прави сега Бъчварова? Връща на практика отново ситуацията, такава каквато бе, когато фирмата „БМВ“ бе в МВР, и държавната фирма започва да произвежда на каквато си иска цена. Вместо 3,70 лв., цената става, примерно, отново 17 лева. Тези 17 лева – от различни доставчици се купува фолио, алуминий, куче влачи, рейс – и никой не знае на каква цена е купено, дават се едни комисионни, вътре се харчат едни пари, които никой не знае как са постигнати и на края на годината фирмата а ла БМВ казва – ами ние имаме само 1 милион печалба, която подаряваме на МВР и всичко е нула на нула… Всички комисионни са откраднати. А на година от БМВ са крадени по 15 милиона лева. Друг е въпроса защо никой не пожела да го разследва.

Това, което е било държавната фирма БМВ в МВР, е обаче десет пъти по-малко от това, което ще се случва сега.
Създаването на държавната фирма в МВР ще позволи тази фирма сама да си поръча цялото оборудване, сама да си купува чипове, пластики, паспорти и други консумативи, на цена на която никой не знае каква е. Очертава се на година да бъдат откраднати около 40 милиона, а за десет години напред – 300 – 400 милиона. Плюс онези 15 милиона лева на година, които и досега са били крадени.

И никой няма да ги разбере, защото това са самостоятелни търговски дружества. Внезапно на МВР – фирмата може да не и хареса поликарбоната, например, който струва 1 евро например, и си харесва такъв, който струва 5 евро. Така съм харесала, така съм решила – ще ви отговори Румяна Бъчварова.

И сега, ето го десерта: цялата тази далавера, Борисов я дава на … Пеевски.
Всички знаем в чия близост е финансовият министър Влади Горанов. На Пеевски.
За шеф на фирмата в МВР, която ще прави новите паспорти, се гласи сегашната главна секретарка на министерството на финансите – Т. Георгиева, която е особено близка на Пеевски.

Ето как лъсва, че изобщо не става дума, при т.нар. „спиране на обществени поръчки“ да се вземе някакъв бизнес на Пеевски.
Точно напротив! На Пеевски му се налива един абсолютно чист бизнес, в който никой не може да му се меси.
Бойко Борисов на практика създава на Пеевски супер бизнес територия.

17.02 2016 в 19:37

Помните ли депутата Мицев, дет пестял от банички за първия си милион?......
И тук нищо по-различно. Ето я истината....

Във втори клас, Пеевски изял баничката и изпил бозата на Мирински.
Иван се разплакал, Делян му обещал, че като порастне и спести достатъчно от баничките - тъпкано ще му го върне.

Туй то.

17.02 2016 в 17:55

Леле, на Шиши ще му с стопят сланинките...

17.02 2016 в 16:59

Бъчварова май искаше да даде пари не на Пеевски. Дали не изскача един друг олигарх от тази сделка?

17.02 2016 в 16:38

Явно е имало доста бой по канчето..Руски фирми оперират и печелят в България и Турция.Дебелян и Доган ,май ще трябва да правят ДПС в Русия?

17.02 2016 в 16:00

Министър Лили милиард към Пеевски, министър Бъчварова милиард към Пеевски. Тия министри явно са били за момент от ДПС.

защо не им искате оставката? Така ли работите с кредитите от милиарди не знаете на кой ги давате и каква е реалната себестойност?!

Разследвали същите влияние от Турция в България. хах новият цирк докато грабят задружно кредитите - Бойко срещу Пеевски за короната защитник на българските интереси заедно прегърнали Доган ДП vs ББ.

17.02 2016 в 15:46

Същите му ги дали, сега ги спрели. Само за какви размери говорим тц тц. Порциите могат и през друг да минат, но цената е доста надута. Така ли измествате фокуса от цената вече? С не плащаме на Пеевски

17.02 2016 в 15:37

Май дойде Коледа и ще заколим ПРАСЕТО.На Златев сигурно ще му се размине(там нещата се решават от лилипут в друга държава).Сигурно ни имат за много тъпи та бяха сложили ПРАСЕТО за видима част от невидимата власт.Всъщност ПРАСЕТО ще си го заколят те.Дано квичи по-силно!А по кървавите следи дано научим къде отиват мръвките и КОЙ ще ги яде.Дано да не е ЛИЛИПУТИН!!!

17.02 2016 в 15:06

@red or dead
Тиквата е шеф на цвъцко, който беше ръководен фактор в предишния грабеж. Доста пари паднаха и тогава, нищо че операцията беше за стотина милиона, сега пак е тяхно делото, но за 600 милиона. Няма как потомствения шофьор на ДС да не е пак в далаверата, но пък бодигарда на първия е по-висок по ранг, накрая е разпределителя на порции.
Едно е ясно, макар мафията да е завзела всичко, тя има червен произход и продължава да се отчита на генерали, които вече са с памперси. Теренът е много сложен простотията извираща от България по линия на мафията трови световния бизнес, а това няма как да се търпи.
Филмът ще има продължение и този път няма да им се размине, много го прекалиха, защото не знаят кога да спрат и да се снишат както правеше историческия им вожд.