Борисов размисли: няма да приеме оставката на социалния министър (обновена)

Тв репортажи разубедили премиера да върне Бисер Петков

OFFNews 12 юни 2018 в 12:24 5833 3

Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика, премиерът няма да приеме оставката му, стана ясно от думите Бойко Борисов пред наши медии в Измир, Турция, където е на посещение.

Макар вчера да обяви, че е приел оставката на Бисер Петков, днес премиерът обяви противоположното решение.

Той обясни, че преди съобщението за оставката на Петков е водил дълго съвещание с него, със здравния и финансовия министър. Питал ги защо го има това недоволство у семействата на деца с увреждания, при положение че са дадени с 80 млн. повече. Бисер Петков обявил, че не може да се справи с исканията на родители на деца с увреждания, защото за това ще са необходими още около 300 милиона лева годишно.

"В същото време г-жа Манолова (омбудсманът - б.р.) казва, че проектозаконът ѝ не изисква повече пари. Затова сутринта му казах да отиде на работа, да си изненада дейността", каза още Борисов. Той направил това тази сутрин, преди да излети за Измир.

От думите му стана ясно, че той отново е бил повлиян от тв репортажи по БНТ и Нова тв за решението си.

"...една госпожа, която говореше по Нова телевизия, тя се смееше и не знаеше какво казва. До вчера щеше да бъде палатков лагер (на родителите на деца с увреждания пред парламента - б.р.), днес щяха да ги подкрепят още палаткови лагери, ама нямало да го има палатковите лагери, защото имали с министър добра комуникация", цитира Борисов чутото по телевизията.

Действително, новината за оставката на Петков не срещна одобрение сред протестиращите хора в неравностойно положение и родители на деца с увреждания. Те обявиха, че оттеглянето на министъра би забавило законовите промени, които той обеща да инициира най-късно до месец юли.

"Министърът ми каза, че нямат никаква комуникация или поне такава, която да може да реши въпроса", каза Борисов.

"Оставям го да работи и да седнат да говорят и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата. ... Той си работи добре, но факт е, че в тази сфера - палатков след палатков лагер. Не мога да го гледам повече това", добави той.

Борисов изрично уточни, че към момента няма готовност за заделяне на въпросните 300 милиона, но протестиращите майки и Мая Манолова твърдели, че предложенията им не изискват повече бюджетни средства. Откъде да дойдат тези пари, от учителите, от пенсиите, от армията или от МВР, попита министър-председателят.

Протестите на родителите на деца с увреждания е за нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени вследствие на заболяването. Те апелират за финансова подкрепа, която да включва месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, както и лична помощ под формата на подкрепа в дома и на работното място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

1

mendi

12.06 2018 в 13:20

Поне за едно може да се разчита на Боко - че се върти като фурнаджийска лопата! Мислеше, че може да пожертва министъра и с него да измие народния гняв ама...
Между другото и ВМРО много обещаваха да хванат фалшивите инвалиди и..... нищо!