Борисов призна пред активисти, че участвал в офшорка

OFFNews 13 ноември 2013 в 08:45 5459 17

Бойко Борисов. Снимка: ГЕРБ
Бойко Борисов. Снимка: ГЕРБ

 

Пред активисти на ГЕРБ в Стара Загора лидерът на партията Бойко Борисов е потвърдил, че е участвал в офшорна фирма, съобщава bTV.

Той е обяснил, че това се е случило през 1994 година, притежавал е една четвърт от компанията, която така и не е функционирала.

"1994 година една четвърт съм имал в офшорна компания, която... тогава всички правеха. 1994 година. Не е работила изобщо. Аз бях забравил. И до ден-днешен... Понеже се обадих, 4-5 години не се бяхме чували, на Цветелина, викам: "Абе ти помниш ли такова чудо?", казва Борисов.

По-късно експремиерът коментира случая и пред журналисти в парламента.

„През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам една четвърт от тази фирма. Събрах симпатизантите и им го обясних. На кой да отговоря? Въобще не е работила. Сега чакам. Говорих с Цветелина да поиска там от адвокатите да покажат до кога, как е работила, има ли транзакции, защото съм убеден, че няма. На тази поредна лъжа, както и за снимките, както и за всичко останало, се оплетоха, ще се оплетат и там”, обясни Борисов.

На въпроса - дали сега ще закрие офшорната фирма, Борисов заяви: „Тя трябва отдавна да е закрита. Просто чакам по тази тема. Аз работя с документи. Да изчакаме няколко дни, ще бъда любезен да се явя пред вас с документи”.

„Една четвърт от една офшорна фирма. Я питайте колко имат тези, които плащат масрафа на всички медии, които са тук”, коментира той. „По това време съм бил бизнесмен. И това е нормално нещо. Ако погледнете дори медиите – в голяма част всички са структурирани на по няколко нива офшорни компании. Това не е незаконно”, посочи Борисов.

На въпрос дали трябва да остане в закона възможността зад медии да стоят офшорни фирми, Борисов заяви: „Трябва да се знае собственикът на медиите. В това отношение ще работим много. Абсолютно сме за на всички лидери да отворят каквито сметки имат, където и по света”.

Обясненията на бившия премиер идват след нападките и твърденията на Николай Бареков. Според бившия шеф на ТВ7 съдружници в офшорката били Борисов, Цветелина Бориславова, която е имала и генерално пълномощно, както и Живко Неделчев и Мирослав Дермеднжиев.

Четиримата са били с равен брой акции. Офшорната компания е имала предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество. По същото време в България е регистрирана фирма със същото име - "Химтекс АД" с 1 милион лева капитал с предмет на дейност търговия на химически и петролни изделия, твърди Бареков.

Регистрираното в Кипър дружество не е подавало финансови отчети за дейността си. За директор на "Химтекс" бил назначен автомонтьор на преклонна възраст, който работел в близост до офиса на фирмата. Самата офшорка пък е била регистрирана в частна адвокатска кантора, като според Бареков в схемата е замесен и бизнесменът Румен Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!