Борисов: Не е необходимо да се носят маски на открито, където няма хора

OFFNews 21 октомври 2020 в 12:07 9349 2

"От утре ще влезе в сила заповед на Министерството на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. Настоявам в нея да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание". Това е наредил  премиерът Бойко Борисов на министъра на здравеопазването на днешното заседанието на правителството. Видео с това изказване е публикувано във фейсбук профила на премиера. Вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че ще издаде заповед за задължително носене на маски на открито от четъртък. 

Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани, подчертава премиерът.

Той съобщи, че днес са обезпечени доставките на лекарствения продукт ремдeсивир, с което осигуряваме лечението на пациентите ни с COVID-19 до края на март 2021 г.

50 лв. към пенсиите и за ноември

Над 2 милиона възрастни хора ще получат допълнителни 50 лева към пенсиите си и за месец ноември. За целта отпускаме близо 106 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните месечни възнаграждения. Вече поехме ангажимент месечната добавка към пенсиите да остане до месец март 2021 г. и го изпълняваме. В същото време предлагаме от догодина минималната пенсия да стане 300 лева, а от юли вдигаме всички пенсии с 5%.

Това съобщи още премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес.

“Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа”, каза още Бойко Борисов.

Кабинетът отпуска близо 23 млн. лева за подобряване на инфраструктурата на ГКПП Златарево, ГКПП Калотина и ГКПП Кулата. Целта е пунктовете да отговарят на необходимите изисквания за качество и да се облекчи преминаването на хората през тях.

С друго решение на правителството се увеличава акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ с над 20 милиона лева.

Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация. Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди, коментира Борисов.

Средствата ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира. Българското правителството ще продължи да работи за модернизацията на страната. Ние сме една от осемте държави, в които ще бъдат изградени новите суперкомпютъри в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

21.10 2020 в 16:01

Е това е тъпотията на това управление. Играе го Тиквата пак с доброто и лошото ченге . Явно иначе нежната душа на министъра ще бъде злодея, а Боко пак в бяло в спасителя.
Как ще контролираш нещо след като си го оставил на преценката на хората? Като се разминавам с някой на улицата трябва ли или не трябва да слагам маска?
След това пак ще изгреят и ще кажата - “Хората са виновни!”

12392

1

мгергов

21.10 2020 в 13:56

Да вземат първо да обсъдят идеите помежду си и чак тогава да ги казват, не може вчера маските да стават задължителни и навън, а днес вече да не са необходими. Да видим утре какво ще решат.