Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Нощни заведения обаче засега няма да се затварят

OFFNews 20 октомври 2020 в 17:39 13413 5

Снимка Архив

Маските на открито стават задължителни от четвъртък, утре ще издам заповед за новата мярка. Това каза здравният министър на брифинг пред журналисти по време на посещението си в Ловеч.

Основният аргумент за въвеждането на мярката е запазването на живота и здравето на българските граждани и на медиците, обясни решението на двата експертни съвета, които заседаваха по-рано днес, министърът.

Той коментира и казуса с президента Румен Радев. Според информацията, с която разполага, Ангелов обясни, че данни за положителна проба на ген. Петров е имало още на 16 октомври. Президентът е бил уведомен от началника на отбраната, че е контактно лице на 18 октомври.

Мерките са еднакви за всички. В момента, в който слезе на летището, президентът Радев ще бъде поканен да се тества с PCR. Докато излязат резултатите му, ще бъде поставен под карантина. Такъв е редът за всички граждани, обоснова се Ангелов.

На екипажа на самолета също ще бъде предложено да се тества, да се наблюдават за симптоми и да уведомят РЗИ или личния си лекар при такива.

Здравният министър коментира и намаляването на срока на 14-дневната карантина. Той съобщи, че тя ще бъде 10 дни, при условие, че до 10-ия ден няма проява на симптоми на коронавирус.

Нощни заведения няма да се затварят, категоричен беше Ангелов и допълни, че мерките на областно ниво са в правомощията на местните щабове, същото касае и Софийския кризисен щаб, подчерта той.

Министърът отново разясни какви ще бъдат функциите на Националния логистичен център - това ще е кол център който ще осъществява връзка между отделните области за максимално бърза реакция при възникнал проблем.

"Следим 23 показателя, броят на положителните тестове е само един от тях", така Ангелов отговори на въпрос защо статистиката в Единната система отчита всички положителни тестове, независимо дали са първични или вторични.

"Сега е моментът да получим разбиране от по-голямата част от българското общество. Залогът е животът и здравето на всички, няма място за притеснения, ако се спазват мерките", обобщи министърът на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

5

Диди

21.10 2020 в 11:46

Маски на открито? Знаете ли как става това? Излиза от дома, бърка в чантата, торбата, джоба и вади употребявана многократно маска, която все още се нарича така, защото има два ластика за ушите. Изтърсва я няколко пъти, за да изпадат полепилите се по нея мръсотии, с надеждата, че изтърсва и вируса, ако се е скътал там някъде в гънките. Туря си е на устата, рядко и на носа и диша коктейл от милиарди бактерии, вируси, гъбички, разни невидими паразити, вместо все пак сравнително по-чистия въздух на двора, улицата или парка. И този пореден и по всяка вероятност преходен министър на здравеопазването е щастлив, че е посвирил на флейтата на премиера.Учил се е при майстор флейтаджия , т.е. държавния санитар.

4022

4

Днес 20.10.2020
Час 13.24h НЕ маски на открито.
Час 17.39h ДА маски на открито.
Начало от Четвъртък.Защото Сряда ще протестира Полицията!

4164

3

Egocentric Eccentric

20.10 2020 в 19:11

Всеки може да види историята на коментарите ми досега и че от ден първи защитавам тезата, че са нужни мерки и че този вирус е реална заплаха и трябва да се взема на сериозно.

Въпреки това, тази идея според мен е абсолютна идиотщина и ще подкопае доверието във всички мерки досега, включително и смислените такива.

Увеличете контрола в градския транспорт и ресторантите, а тогава налагайте нови мерки.

Оставка!

3171

2

recycle bin

20.10 2020 в 18:19

Ако си сам на открито - с маска.
Ако си в бар или дискотека с още 500 човека - без маска.
Очаквали разбиране...
Аз очаквам ОСТАВКА бе глупаци бездарни!

2400

1

Андрешко

20.10 2020 в 17:57

Поредната безсмислица. На улицата, дори да няма никой покрай нас - със МАСКИ, в Кръчмата и ДИСКОТЕКАТА - БЕЗ Маски?
Децата по цял ден заедно преди и след училище - без маски, обаче в клас - със маски?!?!
И Пак питам, ако съм преболедувал, ЗАЩО да нося маска?