Борисов иска гаранции, че прокуратурата няма да го разследва за покупка на ваксини срещу COVID-19 (видео)

"Купуваме котки в чували"

Юлиуш Висожински 29 октомври 2020 в 22:21 18197 3

В този момент нещото, което много ме притеснява, е "начинът, по който се пазарят тези ваксини" - "купуваме малко котки в чували", заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

За някои от ваксините са необходими фризери, тъй като се съхраняват при -80°C. Това означава да се закупуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят. Договорите не дават възможност да се препродават след това на трети страни. А аз имам много лош опит с министър Москов, когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купим ваксини. И след това какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители, каза Борисов.

Според него безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени:

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава".

Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус, каза още българският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

2

Pongo76

30.10 2020 в 01:16

Да поиска и да го включат в програмата за защита на свидетелите и да се пръждосва смрадливият дебелунген. Гади ни се от тъпата му физиономия вече.

20696

1

Новак

30.10 2020 в 00:42

А когато уволни Нанев, съсипа му кариерата и здравето по съдилищата на Мутрата не му пукаше.
Ами за да управляваш по време на криза се искат смелост. А този капут освен акъл няма и топки.