Борислав Игнатов: В Топлофикация има лоши практики. Трябва да се преструктурира

OFFNews 07 октомври 2019 в 14:51 2669 1

“Сметките за парно и цената на газа са директно отражение на лошото управление”, каза кандидатът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов пред БНР. Според него са необходими бързи оздравителни мерки за тези дружества. 

„Първата стъпка е ревизия, одит, мерки за оздравяване. С 800 млн. дълг това стабилизация ли е? Това е шега. Основният проблем на "Топлофикация" е, че газа е с 30% по-скъп от останалите източноевропейски държави. Аз проблема с цената на газа не мога да го реша като кмет, там държавата трябва да предоговори цените и да постигне диверсификация на доставките“, бе категоричен арх. Игнатов.

Като кмет архитектът може да направи така, че "Топлофикация" да бъде преструктурирана, да се видят всички договори, които са сключени с нея. "Там има доста лоши практики. Непрекъснато се спряга името на бизнесмена Ковачки, че купува, продава енергия, че в борда има негови бивши служители. Ние ще разгледаме това и ще видим какви са резултатите от управлението на този борд. Смятам, че там трябва да се направят кардинални промени и да се спрат тези течове. Печалбата от "Топлофикация" не стига до нея, тъй като енергията се търгува през посредник", заяви арх. Игнатов.

Кандидат-кметът обясни, че другият голям проблем, свързан с "Топлофикация" е предстоящия проект за инсинeратор, който представлява една пещ, крематориум за боклук в центъра на София до гарата. Там става дума за 310 млн. лв., 180 от които са европейско финансиране и 130 допълнителен дълг. "Ние сме против допълнително задлъжняване и допълнително замърсяване на въздуха в София. Мръсния въздух е проблем номер едно и ние ще започнем да го решаме веднага“, декларира Игнатов.

Архитектът ще търси подкрепата на всички свои съграждани, които искат бързи, прагматични решения за града, развитие на София с по-висока скорост и надграждане на сегашното положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови