Бойко Борисов отхвърли идеята 24 май да е националният ни празник

Кристина Минчева 27 септември 2023 в 09:55 2098 5

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи промяната на националния празник от 3 март на 24 май. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов, според когото "празниците в България не трябва да се бият". 

"3 март, 24 май, Съединението са изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика", каза още Борисов.

За неподкрепата лидерът на ГЕРБ-СДС заговори още в началото на месеца, когато каза, че може да се проведе и референдум по темата. 

В началото на седмицата с редакционни промени парламентът прие проект на решение, с който да се определят правила за разглеждане на промените в Конституцията. За него се заговори в средата на септември от председателя на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Това е стандартна процедура при разглеждането на промени в основния закон. Проекторешението изцяло препокрива текста от 2014 г., когато бе предходното отваряне на Конституцията. Вкарването на нарочни правила се прави, тъй като в Правилника за организацията и дейността на НС е заложено, че законопроекти се приемат на две четения. В самата Конституция обаче пише, че промени в основния закон се приемат на три гласувания.

Борисов очерта като акценти в работата на депутатите до излизането им във ваканция преди местните избори промените в Конституцията и законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложението за смяната на националния празник дойде от ПП-ДБ, а премиерът Денков силно лобира за такава промяна в конституцията.

ГЕРБ, които днес не искат 24 май да е национален празник, само преди няколко месеца предлагаха именно това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1025

5

RalitzaVl

27.09 2023 в 11:58

Интересно,
как един човек решава за националните празници на цяла страна.
Ще започна да си мисля, че става въпрос за Туркменистан или Азербайджан...

-529

4

6екеr4о

27.09 2023 в 11:30

Разбираеми са предизборните маневри на Борисов, все пак русофилското тъпоглавие надделява в огромна част от народонаселението, но на "3-ти март" му е вдигнат вече мерника и рано или късно ще оттече, така както ще потънат и МОЧА, и Альоша в Пловдив, както и много други мурзилски мерзости!!!

Моите лични предпочитания са различни, но "24-ти май" е наистина общопризнато светъл празник и като такъв може да послужи за някакъв консенсус на раздираното от противоречия българско племе...

2099

3

Mateevk

27.09 2023 в 11:23

Човек, който не беше дори чувал за Крайовската спогодба, определя кои празници са светли и кои не чак дотам. Срам и позор! Но така се оцелява във властта, въпреки всички чутовни скандали.

1005

2

ПР

27.09 2023 в 11:04

А иначе,нямаше да е той.Идат Избори.Попрочели са му електоралните нагласи.Пак така,отхвърля 20% ДДС за кръмите.И всред алибеговците,вижда електорат.Виж,за хляба,не му пука....засега.Всичкото"хубаво" откъм ББ,тепърва предстои.Поне до 05.11.

723

1

user4eto

27.09 2023 в 10:43

Бих искал да го попитам, на 3-ти март кое му е "изключително светлото" ?
Или бойко не се е интересувал достатъчно от история или "отявления евроатлантик" отново се опитва да обслужва рашистките интереси.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика