Николай Цонев: Кабинетът нагнетява напрежение сред военните и полицаите

OFFNews 28 септември 2014 в 14:07 4184 9

Николай Цонев
Николай Цонев, председател на "Нова алтернатива"

С решението за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и полицаите служебното правителство нагнетява напрежение.

Това се казва в декларация на партия "Нова алтернатива" на военния министър по времето на тройната коалиция Николай Цонев във връзка с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които правителството на Георги Близнашки прие на едно от последните си заседания.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът реши режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. За да се влезе в сила, тази промяна трябва да бъде одобрена и от бъдещото Народно събрание.

От партията на Цонев декларират, че са готови да подкрепят всяка форма на протест срещу това решение. 

"Партия „Нова алтернатива” категорично се противопоставя срещу отнемането на социалните права на военнослужещите, полицаите, надзирателите в местата за лишаване от свобода, служителите на ДАНС и други категории служители, пряко ангажирани с опазване на националната сигурност", се казва в декларацията на партията.

Според текста приетите от служебното правителство изменения на КСО създават несигурност и демотивират хората, отговорни за опазването на реда и сигурността в страната да изпълняват служебния си дълг.

"В момента страната ни е изправена пред сериозни предизвикателства за националната сигурност - и външни, и вътрешни, и гражданите с право са загрижени за безопасността си. Неприемливо е в такъв момент да се предприемат действия, които засягат професионалната и социалната сигурност на хората, чийто дълг е да бранят и опазват сигурността на страната", се казва в декларацията.

Според партията на Цонев служебното правителство превишава правомощията си, "като взема по административен път решения, за които трябва да има ясна политическа воля и консенсус".

"По този начин кабинетът върши мръсната работа на бъдещото правителство на ГЕРБ и безотговорно нагнетява напрежение сред българските военнослужещи и полицаи. Подкрепяме и ще подкрепим всички форми на протест срещу това безотговорно и опасно решение на служебния кабинет", се казва още в текста на декларацията.

От днес партия „Нова алтернатива” организира в столицата и областните градове подписка срещу решението на Министерски съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!