Близнашки: Положението е изключително тежко, няма пари

Offnews 04 септември 2014 в 11:28 15227 34

Ревизията свърши, няма пари. Това обясни пред бизнес и синдикати премиерът Георги Близнашки на заседанието на при откриването на Националният съвет за тристранно сътрудничество. 

Истината е, че положението е изключително тежко. Действително в момента сме изправени пред много тежки проблеми. Пренасочваме средства от едни програми към други, за да можем да решаваме неотложни проблеми, по-специално въпроса с бедствията.

По думите на премиера три са проблемните сектори: финансите на държавата, банковата сфера и енергетиката.

Въобще този експеримент да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден. Създадоха се погрешни илюзии в нашето общество. Сега ще трябва да извървим един път на едно плавно покачване на цените така или иначе, обясни Близнашки.

За енергетиката Близнашки посочи, че положението е повече от тревожно. "Натрупват се и тази година 900 млн. лева задължения, с тези тенденция дупката ще достигне 3,8 млрд. лева догодина”, заяви той и подчерта, че експериментът да се задържат цените на електроенергията се е оказа изключително вреден, тъй като са се създали илюзии в обществото. 

Правителството, според премиера, се ползва с високото доверие извън страната. Показателен е фактът, че подписването на партньорското споразумение за новия програмен период е направено веднага след неговото встъпване. Ако се усвоят планираните до 2020-та година европари, се очаква жизненото равнище у нас да се повиши с 38 процента. Близнашки подчерта, че правителството работи с ясното съзнание, че основната цел е подготовката на изборите и осигуряването на спокойствие. В този контекст се правят и смените на областните управители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!