Бившият шеф на СДВР Антон Златанов стана временно началник на Гранична полиция

OFFNews 16 юни 2023 в 13:42 2052 0

Антон Златанов

Снимка БТА/Христо Касабов

Антон Златанов

Бившият зам.-шеф, а впоследствие и шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи Антон Златанов е назначен за временен директор на Гранична полиция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Златанов е представен пред състава от министъра Калин Стоянов и заместника му Стоян Темелакиев.

Името на Антон Златанов нашумя по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., когато той бе зам.-директор на СДВР.

След записите с полицейско насилие над младежи зад колоните на Министерския съвет Златанов бе направен директор на СДВР. Това стана със заповед на тогавашния министър Бойко Рашков, който няколко месеца след случаите - през май, заяви, че не може да приеме, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи под колоните на Министерския съвет.

"Не можем да сме равнодушни към това. Взимам най-строги мерки, за да се промени стилът на работа на тези служители. Докато съм министър, ще бъда безкомпромисен", заяви Рашков и вместо да уволни, преназначи тогавашния шеф на Столичната полиция Георги Хаджиев, като го направи началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“.

Неговият заместник Антон Златанов направи шеф, защото бил в отпуск в началото на септември и по тази причина не носел отговорност за охраната на протестите. 

Все още не е ясно дали Златанов е бил в отпуск по време на т.нар. Кървава сряда на 2 септември 2020 г. (първото от поредица "Велики народни въстания"), когато лично ръководеше полицейските сили. 

Тогава десетки протестиращи бяха бити, а в интервюта след това Златанов оправда колегите си, като заяви, че много от задържаните били с криминални регистрации. Именно на втори септември бе използвано водно оръжие срещу протестиращите, а стотици бяха обгазени със сълзотворен газ.

Само няколко часа след назначението си Антон Златанов обяви, че се отказва от поста. Още вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки