Бюджетната комисия одобри назначаването на временен синдик в КТБ

OFFNews 17 март 2015 в 18:35 2374 0

Снимка БГНЕС

До края на другата седмица в Корпоративна търговска банка ще бъдат назначени временни синдици на мястото на сегашните квестори.

Поправките в Закона за банковата несъстоятелност бяха приети без дебати и почти единодушно от бюджетната комисия на парламента. Новият законопроект позволява в кредитната институция да влязат синдици преди окончателното произнасяне на Софийския градски съд по делото за несъстоятелността на КТБ.

Утре законът ще бъде гласуван в пленарна зала. Измененията бяха инициирани от Бойко Борисов преди дни, когато той обяви, че имуществото на банката се разграбва с мълчаливото съгласие на назначените от БНБ квестори.

След изявлението му парламентарно представените партии с изключение на "Атака" го подкрепиха и поискаха промяна в законодателството.

Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се отчита пред министъра на финансите. Той ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и с неговото назначаване се прекратяват всички правомощия на квесторите. Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й.

Той ще получава, съхранява и води търговските книги и търговската кореспонденция на банката, както и ще може да "издирва и уточнява имуществото на банката". Временният синдик ще може да прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, да завежда от нейно име дела, както и да събира парични вземания на банката. Със съгласието или по предложение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, временният синдик ще може да възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършват действия по проследяване на активи. Те ще могат да препоръчват на временния синдик действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона.

Временният синдик ще се разпорежда с паричните средства на банката, включително със сумите по банковите сметки, по които банката е титуляр, ако това се налага във връзка с управлението и запазването на имуществото или извършването на други разноски.

Днес дружеството на Цветан Василев "Бромак" изпрати писмо до медиите, в което оспорва новото законодателство за банковата несъстоятелност, което дава възможност в кредитната институция да се вкара временен синдик. 

Според адвокатите процедурата противоречи на Конституцията, европейското законодателство и правовия ред. Те напомнят, че във Върховния административен съд има висящо дело срещу отнемането на лиценза на КТБ и докато то не приключи, банката не може да влезе в процедура по несъстоятелност, която предполага назначаване на синдик.

Изтъква се, че и сега квесторите имат задължението да опазват имуществото на банката в интерес на кредиторите й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови